Гојковић са министром спољних послова Уније Комора

БЕОГРАД: Председница парламента Маја Гојковић поручила је данас шефу дипломатије Уније Комора Суефу Мохамеду Ел-Аминију да Србија очекује подршку њеним ставовима приликом покушаја тзв. „Косова" да се учлани у међународне организације, што је Ел-Амини и потврдио.
Maja Gojkovic El Aminiju/Fonet
Фото: FoNet

Министар иностраних послова и међународне сарадње Ел-Амини је нагласио да Србија, као пријатељска земља, може да рачуна на пуну подршку и глас ове земље у међународним организацијама.

Гојковић је нагласила да ова посета, прва званична после више деценија, има изузетан значај и да отвара могућности јачања сарадње на свим пољима.

На састанку је истакнуто да је потребно унапредити пријатељске односе две земље, посебно имајући у виду сарадњу коју су две земље успоставиле још током процеса деколонизације и борбе за независност Уније Комора, саопштено је из парламента.

Гојковић је рекла да је Србија поносна на историју односа и на сарадњу која датира из периода бивше Југославије и заједничких активности у Покрету несврстаних земаља, те указала да историјско пријатељство обавезује да се и данас у савременим околностима унапређују односи на свим пољима од заједничког интереса.

Председница Скупштине Србије је напоменула да Србија подржава територијални интегритет Уније Комора и да ће наставити да подржава позиције Уније Комора.

Гојковић се заложила за развијање парламентарне сарадње на највишем нивоу, као и на нивоу одбора и парламентарних делегација, те напоменула да је Србија једина европска земља која има споразум о сарадњи са Панафричким парламентом. Ел Амини је позвао председницу Народне скупштине у посету овој земљи и истакао значај сарадње, као и преношења искуства у доношењу закона и заступљености жена у парламенту. 

Гојковић и Ел Амини су нагласили значај јачања односа Србије са земљама Африке и сагласили се о потреби развоја сарадње у области пољопривреде, инфраструктуре и образовања. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести