Вучић и председник парламента Египта о односима, региону...

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић и председник Парламента Арапске Републике Египат Алиј Абдел Аал разговарали су данас о билатералним односима, ситуацији у региону и глобалним питањима.
vuccich_abdeo_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Председник Вучић је истакао да је Египат искрени пријатељ и Србије и српског народа и нагласио да је неопходно радити на интензивирању сарадње на свим нивоима, нарочито на јачању економских односа.

Председник Вучић је изразио наду да ће Египат и даље уважавати интересе Србије у међународним организацијама. Он је истакао да Србија на Балкану и Египат на Блиском истоку и афричком континенту деле одговорност за стабилност тих региона, што је још једна додирна тачка за јачање односа двеју земаља. 

Председник Парламента Египта је истакао да су Египат и Србија на регионалном и међународном нивоу пријатељске државе, и нагласио да Египат не заборавља подршку коју им је Србија пружила 1973. и 2013. године у борби против тероризма. 

Он је рекао да економска сарадња не прати политичке односе и додао да Египат има добре грађевинске компаније које раде широм света, нарочито на изградњи мостова, канала и путева, надајући се скором уласку египатских компанија на српско тржиште. 

Током сусрета, двојица саговорника разговарали су и о значају сарадње у области грађевинарства и туризма, као и о успостављању редовне авио линије Београд-Каиро.

Председник Вучић упутио је позив председнику Арапске Републике Египат Абделу Фатаху ел Сисију да посети Србију.

Гојковић: Србија захвална Египту што подржава њене ставове

Србија захваљује Египту што не гласа против интереса наше државе на међународном плану, рекла је данас председница парламента Маја Гојковић после састанка са председником Парламента Египта Алијем Абделом Алом Ахмедом који борави у званичној посети Србији поводом обележавања 110 година од успостављања дипломатских односа Србије и Египта.

Она је захвалила државном врху Египта што су искрени пријатељи који подржавају међународну позицију и ставове Србије.Гојковић је на конференцији за новинаре захвалила је Алији Ахмету и делегацији египатског парламента уз оцену да се ради о историјској посети будући да до сада није било посете на овако високом нивоу.

Фото: Rojters

Председница српског парламента нагласила је да је са египатским колегом имала веома добар и садржајан разговор о свим аспектима унапређења билатералне сарадње, а посебно парламентарне, као и подршци на мултилатералном плану. Говорећи о значају посете, Гојковић је навела да је уочи посете египтске делегације формирана група пријатељства парламентараца са Србијом.

"Мој предлог је био да приликом следећег сусрета потпишемо Меморандум о сарадњи који би обухватао теме од обостраног значаја и којим би се институционализовала наша сарадња", рекла је Гојковић.Она је додала да ова посета отвара нове могућности на економском плану, као и да је на састанку разговарано о успостављању директне авио линије Београд-Каиро што би унапредило политичку и економску сарадњу.

Ал Ахмед је захвалио председници Скупштине Србије на позиву да посети нашу земљу, истичући да је Србија веома уважена у Европи и да Египат подржава процес придруживања Србије Европској унији.Он је истакао да има простора за унапређење политичке и економске сарадње две земље, наводећи да Египат није гласао против Србије у међународним институцијама.

Подсетио је на сарадњу Египта и Југославије и тадашњих председника Тита и Насера у оснивању Покрета несврстаних.

Абдел Ал: Србија и Египат узор дипломатских односа

Председник Представничког дома Арапске Републике Египат Али Абдел Ал изјавио је данас у Скупштини Србије да две земље представљају узор дипломатских односа који трају 11 деценија.

Он је рекао да Србију и Египат вежу историјске везе и заједнички интереси, као и обећавајућа будућности оба народа.

"Снажне везе између Египта и Југославије биле су изузетне 50-тих и 60-тих година, а велику улогу у томе играли су тадасњи лидери две земље у оквиру Покрета несврстаних. Не заборављамо историјски став васе земље током октобарског рата. Југославија је била међу првим земљама која је послала оклопна возила у бици за ослобађање окупиране земље", рекао је он обраћајући се посланицима.

Он је истакао да Египат никад не заборавља пријатеље који су били уз њега у теским временима, наводећи да се председници Србије и Египта редовно састају, те да је та земља захвална због подршке коју Србија пружа у борби против тероризма.

"Обострана сарадња је одлицна и ова данасња прослава 110 година наших односа као и догађаји који су организовани у том контексту доказ су изузетних односа", рекао је он и додао да се та сарадња може унапредити.

Навео је да очекује нове састанке мешовитог одбора две земље за економску, научну и техничку сарадњу, као и потписивање споразума за унапређење трговине и за поновно увођење директних летова између Београда и Каира. 

"То су ствари које ће појацати нивое сарадње", рекао је Абдел Ал.

Изложба о историји односа Србије и Египта у холу скупштине 

Изложба докумената "Српско/југословенско - египатски односи" отворена је данас у централном холу Дома Народне скупштине поводом 110 година од успостављања дипломатских односа Египта и Србије.

Отварању изложбе, реализоване у сарадњи амбасаде Египта у Србији, Народне скупштине, Архива Србије и Архива Југославије, присуствовали су председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Представничког дома Египта Али Абдел Аал који борави у званичној посети Србији.

На поставци су изложена документа која сведоче о периоду од 1906. године, када је покренута иницијатива за оснивање српског дипломатског представништва у Египту, до посете председника Египта Мохамеда Хосни Мубарака Југославији 1984. године.

Посетиоци имају прилику да, између осталог, виде указ краља Петра И Карађорђевића о постављењу првог српског дипломатског агента у Египту, записник о разговорима Јосипа Броза Тита и египатског председника Гамала Абдела Насера и индијског премијера Џавахарлала Нехруа...

Осим докумената, представљене су и фотографије српских и египатских званичника из времена Краљевине Србије, Краљевине Југославије, ФНР Југославије и СФРЈ.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести