Гојковић захвалила Ирану на подршци у вези са Косовом

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић захвалила је Ирану на континуираној и принципијелној подршци територијалном интегритету и суверентету Србије и непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и на ставу Ирана приликом гласања о захтеву Косова за пријем у УНЕСКО, саопштено је из парламента.
gojkovicMaja07-RHA.jpg
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Гојковићева, која је у име Србије присуствовала свечаној инаугурацији председника Исламске републике Иран Хасана Роханија током посете Техерану имала је сусрете са председником Хасаном Роханијем и председником Исламске консултативне скупштине Алијем Лариџанијем.

Она је пренела честитке председника Србије Александра Вучића поводом реизбора Роханија и изразила уверење да ће председник он наставити да доприноси развоју билатералних односа две земље.

Оценила је да су билатерални односи Србије и Ирана, које карактрише садржајан дијалог, добри и пријатељски и напоменула да се ове године обележава 80 година од успостављања дипломатских веза.

На састанку са Лариџанијем, Гојковић је указала да међупарламентарна сарадња заузима важно место у укупним односима, као и да има потенцијала за интензивније контакте радних тела два парламента.      

У циљу даљег развоја парламентарних односа, Гојковић је позвала председника иранске скупштине да посети Србију.

На састанку је наглашено да постоје велики капацитети за сарадњу у области економије који нису искоришћени у пуној мери и у том контексту је оцењено да је изузетно важан рад Мешовите комисије за економску сарадњу две земље, као и да је од великог значаја сарадња у области, културе, образовања и туризма.

Председница Народне скупштине је и овом приликом изразила жаљење и солидарност са иранским народом поводом терористичких напада на зграду иранске Скупштине и Хомеинијев маузолеј и потврдила спремност Србије на сарадњу у борби против екстремизма и тероризма.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести