Гојковић: Желимо турске инвестиције и на југу и у Војводини

БЕОГРАД: Постоји велико интересовање, жеља и простор за додатно унапређење сарадње Србије и Турске на највишем државном нивоу и у области економије, а наша жеља је да турске инвестиције буду присутне у целој Србији, не само на југу него и у Војводини, изјавила је данас председница парламента Маја Гојковић. 
Maja Gojković  sa Ismailom Karamanom  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

После састанка са председником Велике народне скупштине Турске Исмаилом Караманом у Скупштини Србије, Гојковић је новинарима рекла да је са гостом из Турске разговарала о начинима за унапређење сарадње и могућности за потписивање меморандума о формирању заједничке комисије два парламента која ће пратити и са своје стране реализовати сарадњу на нивоу две владе. 

"То би обухватило ратификацију свих споразума које потпишу наша министарства и сарадњу на мултилатералном плану у свим парламентарним скупштинама у којима наше две државе имају делегације", наводи Гојковић. 

Подсетила је да су 2015. парламенти две државе потписали Споразум о сарадњи, а да су прииком недавне посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији утврђени стратешки циљеви сарадње две државе на нивоу председника две државе, која укључује не само политичку сарадњу него и унапређење економске сарадње. 

Навела је да је тада потписана и заједничка политичка изјава о формирању Високог савета за сарадњу Србије и Турске. 

"Наша жеља је да Турска са својим инвестицијама у свим областима буде присустна на читавој територији Србије, како на југу тако и у АП Војводини која има својеврсне потенцијале за евентуалну економску присутност Турске", каже Гојковић. 

Изразила је задољство што је у кратком времену њен колега из Тусрке прихватио позив за посету Скупштини Србији и навела да је та иницијатива настала током недавне посете турског председника Србији. 

Гојковић је захвалила Караману што је још једном поновио да је Србија Турској прошле године, можда у најтежим данима у њеној савремној историји када је покушан државни удар, пружила пријатељку руку и међу првима у свету подржала легално и легитимно изабране представнике власти у Турској. 

Навела је да је тих дана била у Турској и у име парламента Скупштине Црноморске економске сарадње којим је представала потписала зајендничку изјаву осуде тог терористичког акта. 

"То су били знаци великог пријатељства између народа Турске и Србије који се ових дана и месеци показује и великом и дубоком сарадњом наших председника држава, представника влада, а сада и овом посетом", каже Гојковић. Навела је да је са Караманом разговарала и о проблему тероризма, једном од највећих изазова у свету са којим се суочава цела медународна заједница, па тако и Турска и Србија. 

Караман је захвалио председници Скупштине Србије на гостопримству, те навео да смо недавно приком посете турског председника Србији видели величанствен, срдачан и пријатељски дочек. 

"Србија и Турска нису комшије, али смо велики пријатељи", каже Камаран и истиче да Србија има велику улогу и значај како за Балкан тако и за Турску.Навео је да Србија и Турска имају много тога заједничког, заједничку културу и историју.Захвалио је на подршци коју је Србија 15. јула 2016. дала Турској када је покушан државни удар. 

"Тада сте били поред нас у нашим најтежим тренуцима", каже Караман који је захвалио и што је на годишњицу тог, како је навео, "немилосрдног догађаја" у Турској, ове године у Београду организована изложба. "Ми ћемо и даље радити и сарађивати. Наставићемо да сарађујемо како економски тако и политички", навео је Караман. 

Како је најављено, Караман ће се данас састати и са председником Србије Александром Вучићем и председницом владе Аном Брнабић, а сутра са председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести