Готемелер: НАТО прихвата опредељење Србије да буде неутрална 

БЕОГРАД: НАТО прихвата опредељење Србије да буде војно неутрална, изјавила је данас у разговору са председником Србије Александром Вучићем, заменица генералног секретара Алијансе Роуз Готемелер, те истакла да тај војни савез у томе не види ништа спорно и да то није препрека развоју сарадње са Србијом у бројним областима.
Gotemeler i Vučić, NATO  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Председник Вучић и Готемелер су разговарали о међусобном политичком дијалогу, облицима практичне сарадње и предстојећем сусрету српског председника и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга.

Како је саопштила Прес служба Председника, Вучић је истакао да је сарадња између Србије и НАТО умногоме унапређена, као и да је појачано узајамно поверење. 

Он је нагласио да је Србија војно неутрална земља, без намера да тај статус мења, али је чврсто опредељена да сарађује са Алијансом у оквиру програма Партнерство за мир, са циљем очувања трајног мира и безбедности у региону. 

„Током протеклих 11 година учешћа у програму Партнерство за мир, Србија је остварила значајну сарадњу са државама чланицама НАТО и партнерским државама, примењујући најбоља искуства и стандарде у модернизацији и јачању својих оружаних снага и одбрамбених капацитета“, додао је председник Вучић.

"Заменица генералног секретара НАТО Готемелер поновила је став Алијансе да прихвата опредељење Србије да буде војно неутрална, да у томе не види ништа спорно и да то није препрека развоју сарадње са Србијом у бројним областима", наводи се у саопштењу.

Председник Вучић је рекао да је изузетно важно да НАТО и даље спроводи принципијелан и статусно неутралан однос према КиМ и нагласио да је за Србију НАТО неизоставан фактор регионалне стабилности, а КФОР веома важан фактор безбедности и опстанка српске заједнице на КиМ, као и очувања српског културног и историјског наслеђа.

Тема разговора била је и реализација иницијативе за коришћење повереничког фонда за деминирање и уништавање касетних бомби у Србији, који ће бити реализован уз помоћ холандске владе.

Брнабић и Готемилер о заједничком интересу СРБ и НАТО

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемилер и том приликом оне су се сложиле да Србију и НАТО чврсто повезује заједнички интерес за очување мира и стабилности у региону Западног Балкана.

Премијерка је изразивши задовољство динамиком развоја политичког дијалога Србије и НАТО истакла да Србија остаје војно неутрална, али да је спремна да развија сарадњу са Алијансом у оквиру програма Партнерство за мир, као и да је посвећена реализацији заједничких пројеката. 

Она је додала да је Србија током учешћа у програму Партнерство за мир остварила значајну сарадњу са државама чланицама НАТО савеза и да примењује најбоља искуства и стандарде у модернизацији и јачању својих оружаних снага и одбрамбених капацитета. 

Наглашавајући да Влада Србије води одговорну политику, Брнабић је потврдила да је наше трајно опредељење да, водећи рачуна о државним и националним интересима, сарађујемо са свим међународним факторима. 

Она је оценила да ниво и садржај досадашње сарадње представљају добру основу за даљи заједнички рад, саопштено је из Владе Србије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести