Говор другачији, неко из мале земље дрзнуо да каже истину

ЊУЈОРК: Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је његов говор на Генералној дебати УН у Њујорку изазвао пажњу, јер је био другачији и јер се неко из мале земље по броју становника дрзнуо да каже истину.
1
Фото: Tanjug/Photo/Jason DeCrow

На питање новинара да ли га је неко од светских лидера позвао после говора који је на званичном каналу УН био гледанији од говора украјинског председника Володимира Зеленског Вучић је рекао да су му пришли шефови мисија неких од најзначајнијих земља да му цеститају на храбрости и да казу да то нису чули последњих 10 година.

Вучић је за српске медије у Њујорку рекао да је његов говор био другачији, да је говорио шта мисли и да је изнео аргументе за које не може да се каже да снису тачни.

"Питање је да ли сам урадио нешто добро за Србију, оно чиме морам да се руководим је да ли смо направили несто добро за земљу. Јесмо, јер смо страсније и аргументовано бранили нашу позицију и показали да нисмо шака зоби, јер су они веики, а ми мали, и да се боримо за своје ставове и тиме себи дигли цену", истакао је Вучић.

Он је оценио и да то може да буде мач са две оштрице.

"Сви знају да смо ми покварили наратив једиства у борби за територијални интегритет и да смо подсетили на несто чега би неки да се не сећају када је у питању принцип територијалног интегритета и Повеља УН", објаснио је Вучић.

Он је додао да то није питање снаге, већ сам наратив теже пролази у светском мњењу ако их неко подсећа како су поштовали Повељу УН неколико деценија раније.

"Зато они хоће да се решава косовски чвор брзе и по том питању нам неће бити лако", указао је председник.

Он је питајући се да ли је могао несто друго да каже, да ли да говори о климатским променама када нам гори ситуација на КиМ, када постоје проблеми са енергетиком, а другима са храном, констатовао да се наша позиција не би променила и да се неко не може умилостивити ако бисте били фини.

"Није тај говор мач са две оштрице, већ наша позиција уопште. Ми не можемо да умилостивимо никога ћутећи. Тек тада би се као орлушине устремили на нас. А сада виде да смо мали, али спремни да се боримо", истакао је Вучић.

Он је навео и да је успео све да каже, а да то остане без јавне критике јер је пажљиво биран контекст и речи.

"Ја сам износио чињенице, а да ли су сви срећни, нису, али је моје да говорим у интересу насег народа", подвукао је Вучић.

На питање да је једина замерка била што је говор закључио речима "Живела Србија" и да су се тим поводом чули подсмеси, Вучић је истакао да је поносан на те речи.

"Смејали су се неки политички противници, јер се они подсмехују својој земљи, стиде се тога што су из Србије. А ја се не стидим. Ако Зеленски може да каже "Слава Украјини", а што мене да буде срамота да кажем "Живела Србија". У Црној Гори говоре "Нек је вјечна". Па што ми не можемо да кажемо "Живела Србија". Ја сам поносан на то, не стидим се своје земље", указао је Вучић.

Он је приметио и да то што је његов говор видело много више људи него говор Зеленског не значи много, и додао да је Зеленски сада у средишту пажње, али да не мисли да је он лично срећан због тога.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести