Град Нови Сад субвеционише самозапошљавање

НОВИ САД: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић уручили су уговоре добитницима субвенција за самозапошљавање на територији Града Новог Сада за 2019. годину.
s
Фото: novisad.rs

Реч је о Јавном позиву за доделу субвенција за самозапошљавање незапосленим лицима која се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање у Новом Саду. У буџету Града Новог Сада за реализацију те мере обезбеђена су средства у укупном износу од 20 000 000 динара, а одобрена су за 84 незапослена лица са евиденције Националне службе за запошљавање у Новом Саду.

Настављамо кроз буџет Града да оснажујемо нашу привреду и охрабрујемо Новосађане за улазак у предузетничке воде. За то треба одважности, јер није лако донети одлуку за самосталну борбу на тржишту. У име Града им честитам на тој одлуци, јер без приватног пословања нема ни опоравка економије државе. Ми данас имамо боље макроекономске резултате, како на централном, тако и на локалном нивоу, у погледу пуњења буџета. Обавеза је Градске управе да све оно што се инвестира од плаћања пореза и доприноса на зараде и од наплата комуналија, као и других прихода које Град остварује, дистрибуира и инвестира у предузетнички сектор. Тим усмеравањем средстава, омогућавамо онима који крећу у сопствени бизнис, одличне почетне услове. Свим предузетницима желим да буду истрајни, упорни и да верују у себе и кад је тешко. Град ће у наредном периоду понудити још подстицајних мера и поносни смо што смо рекордери у Србији, јер као локална самоуправа издвајамо преко 160 милиона динара за различите мере и подстицаје за запошљавање, рекао је Вучевић.

Фото: novisad.rs

Радојевић је истакао да то уручење уговора, за Градску управу за привреду представља завршетак једног конкурса, а да је за предузетнике тек почетак ни мало лаке борбе на тржишту.

Драго ми је што смо могли да вам помогнемо да се одлучите да реализујете вашу иницијативу и честитам на храбрости. Град Нови Сад последњих година издаваја огромна средства за програме запошљавања. Ове године је то 160 милиона динара, док је поређења ради,  2012. године у исте сврхе било издвојено 70 милиона. Раст је очигледан и у односу на 2013. годину када је за самозапошљавање било издвојено само 3 милиона динара за 14 људи, а ове године је у питању 30 милиона динара за 140 људи, укупно за два конкурса, а то су субвенције за самозапошљавање жена, као и за покретање новог бизниса, рекао је Радојевић.

Град је до сада закључио 60 уговора с корисници субвенција, који су им данас и уручени, а рок за потписивање уговора је продужен до 31. октобра 2019. године, јер је неколико лица тражило пролонгирање због сложености процедуре око регистровања предузетничке радње и др.

Фото: novisad.rs

Присутнима се у име корисника субвенције обратила Биљана Свирчевић која је добила средства за посао у вези с припремањем и сервирањем хране. Она се захвалила Националној служби за запошљвање која је предузетницима помагала око практичних остваривања конкурсних циљева, као и Граду и Градској управи за привреду што су њихове идеје препознате и што им је омогућено да брже и квалитетније остварују своје пословне планове.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести