Грађани се у мимоходу опраштају од митропоита Амфилохија

ПОДГОРИЦА: Непрегледна маса људи окупила се данас на платоу подгоричког храма Христовог васкрсења, где чека да ода последњу пошту преминулом архиепископу цетињском и митроплиту црногорском приморском Амфилохију.
1
Фото: Tanjug

Свештенство, верни народ и грађани, међу којима и мајке са малом децом у наоручју, у мимоходу крај одра целивају и додирују ковчег преминулог митрополита.

Посмртни остаци митрополита Амфилоија, који је преминуо јуче ујутру у подгоричком Клиничком центру, допремљен је око 14,30 сати у храм Христовог васкрсења, где ће сутра, по сопствној жељи, бити и сахрањен.

Сцене испраћаја митрополита на последњи починак многи су на друштвеним мрежама називају "библијским", јер умногоме превазилазе оне које су пролетос и летос забележене на масовним литијама против Закона о слободи вероисповести, а које је покренуо и предводио Амфилохије.

Ковчег је у Храм допремљен из Цетињског манастира, где је јутрос одржана литургија, а потом и мимоход грађана.

У Цетињском манастиру ковчег са телом митрополита био је изложен у истој просторији где су и мошти светог Петра цетињског, којег данас слави Српска православна црква.

На магистралном путу од Цетиња ка Подгорици возило са ковчегом митрополита у тишини су дуж цеог пута испратили грађани.

Снимци и фотографије сведоче да су грађани у великом броју на коленима дочекли ковчег митрополита, који ће у крипти подгоричког храма бити сахрањен сутра ујутру.

Бројни телеграма саучешћа Митрполији, свештенству и верујућием народу стижу из целог света, што сведочи колико је митропоит Амфилохије био вољен и поштован.

Епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије је над одром владике Амфилохија казао да осећа и радост и тугу.

"Тугу зато што одлази од нас људи, али радост зато што осећамо да је у нама, у нашим бићима, у нашим срцима”, рекао је владика Сергије.

На испраћају из Цетињског манастира, где је на трону светог Петра цетињског провео три деценије, од митрополита са опростио председник Црквене општине Цетиње Рајко Радусиновић, који је казао да је Митрополит за то време исписао најсветлије странице у осамстогодишњој историји Митрополије црногорско-приморске и Српске православне цркве.

"Уверен сам, драги оче Амфилохије, да си смрћу смрт победио, да си смрћу Црну Гору ујединио и да и данас из твог ћивота, испред ћивота светог Петра цетињског, чији празник данас славимо, позиваш још једном и безброј пута твоје Црногорце на мир љубав и слогу, као што си их позивао свих ових година у свим литургијским беседама!”, рекао је Радусиновић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести