Гранични прелаз Хоргош 2 поново отворен

ХОРГОШ: Симболичним уклањањем ограда, министри унутрашњих послова Србије и Мађарске Небојша Стефановић и Ссандор Пинтер, данас су поново за саобраћај отворили

гранични прелаз Хоргош 2, који је због мигрантске кризе био затворен у претходних нешто више од месец дана.
  На заједничкој конференцији за новинаре, Стефановић је оценио да је ово пример добре сарадње две земље, те да њихови односи нису само речи него и конкретна дела.

Он је рекао да мигрантска криза и даље траје и да мигранти истим рутама покушавају да се домогну Западне Европе.
"Очекујемо веће ангажовање земаља ЕУ, јер је немогуће да транзитне земље преузму највећи део терета", напоменуо је српски министар полиције.
Стефановић је нагласио да је потребно међусуседске односе одржати на високом нивоу и важност тога да становништво не трпи никакве последице.
 "Нама је најважније да транзитни путеви ка западу, који воде кроз Мађарску, буду стално отворени", рекао је Стерфановић.

  Мађарски министар полиције је навео да су, поновним отварањјме Хоргоша 2, сви гранични прелази између две земље у функцији.
  Он се захвалио Стефановићу на свим напорима уложеним да би прелази били отворени и рекао да је њихово отварање зависило од добре сарадње две државе, два министарства и две полиције.

Пинтер је подсетио да су на овом прелазу мигранти 16. септембра покушали да пробију границу и илегално уђу у ЕУ.
 "Нису узимали у обзир законе Србије, законе Мађарске и регулативе ЕУ.Тај проблем је заједнички заустављен, а последице доведене у ред", рекао је Пинтер.
 Он се сложио са Стефановићем да заустављање илегалних миграција не зависи од ове две земље.
 "Урадићемо све да сачувамо законе Мађарске и законе ЕУ", поручио је Пинтер.

 Гранични прелаз Хоргош 2 је најновији прелаз између две земље који је пуштен у саобраћај овог пролећа, у присуству министара спољних послова две земље Ивице Дачића и Петера Сијарта.

 Функционисао је све до избијања мигрантске кризе, односно од ступања на снагу новог, знатно оштријег Закона о државној граници у Мађарској 15. септембра.
После тога прелаз је, због великог броја миграната, био у потпуности затворен.
 Данас, од подне, овај прелаз је отворен за све оне категорије саобраћаја које не могу користити прелаз Хоргош 1 - пешаке, бициклисте и пољопривредну механизацију.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести