ГРЕНЕЛ ИЗ НОВОГ САДА ОДЛАЗИ С ДВЕ ИКОНЕ и поручује: Вучићу сам рекао да се Србија све више развија, КУРТИ ЈЕ ПРЕШАО СВЕ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ

Ричард Гренел, човек који у својој богатој политичкој каријери која траје дуже од две деценије, може да се похвали радом у Уједињеним нацијама, амбасадорском титулом у Немачкој и Трамповој администрацији, био је први пут у посети Новом Саду.
g
Фото: НС уживо

Из нашег града понеће две иконе као поклон- ручно осликане фреске украшене позлатом, од којих ће Богородица бити поклоњена Доналду Трампу, јер кроз традицију носи симбол заштитнице Сједињених Америчких Држава, док је фреска Христоса Пантократора намењена Гренелу.

Гренел је посетио Фондацију “Светозар Милетић”, где су га дочекали чланови на челу са Огњеном Карановићем, директором Центра за друштвену стабилност, и Срђаном Граовцем, управитељем Фондације “Светозар Милетић”. Након продуктивног састанка, Гренел је имао прилику да прошета кроз центар града и упозна се са историјом Српске Атине. 

На почетку обраћања пуном Центру за друштвену стабилност, бивши амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине, је оценио да је очигледно да је Трамп остао на челу Америке не би било оволико ратова те да обични Американци у свакодневном животу осете последице лошег вођења Бајденове администрације. 

Фото: НС уживо

- Следеће године нас чекају избори, скупи избори, а сваки наредни су све скупљи и скупљи. Чак и Американци који активно не прате политику, кроз цене горива и намирница у продавницама, осете лоше ефекте Бајденове администрације и политике Демократске партије. Американци су бесни. Добра ствар код Америке је што нисмо савршени, али увек тежимо кроз дијалог да се приближимо савршенству- рекао је некадашњи амбасадор САД у Немачкој и додао: 

- Сада сам у приватном сектору, нисам више део владе. Сада седим са стране и “критикујем”, за шта мислим да је одличан амерички спорт. Да је Трамп и даље председник не бисмо били у овој ситуацији, не бисмо имали повећање НАТО трупа на Косову и Метохији, имали бисмо пад НАТО трупа на Косову и Метохији. Да је Трамп и даље председник не бисмо имали рат у Украјини, на Блиском истоку. То је реалност. Када смо ми преговарали имали смо визију дана када више неће бити НАТО трупа на КиМ, јер више не би биле потребне. И имали смо напредак. Када сам у то време говорио председнику Вучићу и тадашњем председнику Тачију да ако желе посао за своје младе људе, ако желе да економија расте и бољи живот уместо политике, онда ће морати да гледају напред. И мислим да обојица јесу. А сада смо у ситуацији где је Европска унија надлежна и мислим да не иде добро. Радио сам у УН осам година, а мислим да ни УН не може без Америке. Мора да постоји руководство Америке. 

Фото: НС уживо

Гренел је нагласио да жели да се ситуација на Косову и Метохији смири и да је веома критички настројен према Куртију, за којег истиче да не разуме зашто не имплементира договоре. 

- Међународна заједница мора да буде много чвршћа према њему што не испуњава договоре за које се обавезао да ће имплементирати. Верујем да некадашњи председник Тачи не би изабрао овај пут који је Курти преузео. Мислим да би Тачи кренуо другим путем- речи су госта Центра за друштвену стабилност.

 Када сам имао прилику да се сусретнем са председником Вучићем рекао сам да видим да се Србија развија, упркос свим политичким проблемима, видим много градилишта у Београду, пруге, ваша економија јача из године у годину, казао је Ричард Гренел, који додаје да жели да веза између САД и Србије јача. 

- Када сам био изасланик, изразио сам жељу да одем на север Косова. И јесам, отишао сам сам, без обезбеђења, иако су ми сви говорили да не би требало, јер је опасно. Није било опасно, било је добро. Имао сам диван ручак, шетао улицама, причао са дивним људима. Мислим да америчке и европске дипломате треба исто да ураде. Ако желите да решите проблеме треба да идете тамо и слушате људе у северном делу Косова. Мислим да је сулудо што не иду, него стоје са стране. Председник Вучић има добар однос са Рамом, јер на крају дана ви морате да седнете са другом страном и да разговарате. Мислим да Курти само потпаљује ситуацију, он не жели да је поправи. Председник Вучић треба да разуме да он само то ради. НАТО мора да буде много чвршћи по питању Куртија, дипломате у Европи такође. Нисам видео да Стејт департмент под демократама критикује лидере Косова. Трећег јуна Курти је прешао све црвене линије које је поставила Европска унија и Бајденова администрација. Видели смо шта се десило када је председник Обама поставио црвене линије у Сирији и када су их прешли. Радио сам за председника код кога је важило да ако пређеш црвене границе осетићеш последице. Ми верујемо у мир, Трампова администрација верује у мир, али се не бојимо да употребимо војно оружје прикладно. Треба бити јединствен и говорити ствари директно. Трудим се да будем фина особа, али када је мој ред да говорим желим да будем директан. 

Фото: НС уживо

Свака земља треба себе да стави на прво место, саветује Гренел. 

- Ми нисмо земља која осваја друге земље и узима њихову нафту и богатство. Ми нисмо такви. Имамо наше проблеме, нисмо савршени, али не верујем да у неком проблему Америка неће ставити себе на прво место, јер ће свака земља на свету то урадити. Направили смо нека правила која свака демократска држава треба да следи, као и људска права, и свет ће бити боље место.

(nsuzivo.rs)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести