Гренел о "14 каубоја у Приштини": Да, то је истина

ВАШИНГТОН: Изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел поделио је данас на свом Твитер налогу текст објављен у "Газети експрес" под насловом "14 каубоја у Приштини" и кратко прокоментарисао: "Да, то је истина".
grenel
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"Не један, већ 14 америчких каубоја стићи ће данас у наш град", наводи се у тексту приштинског листа и додаје да су велике шансе да су се Американци пре пута у Приштину сложили да им Ричард Гренел буде "шериф".

Било је много скептика и неких будала, који су након споразума Београда и Приштине у Белој кући били уверени да америчка администрација неће стајати иза споразума потписаног у Овалном кабинету у Белој кући, верујући да ће САД једноставно након објављивања те вести одустати, оцењује "Газета експрес".

На њихово велико изненађење, каже лист, сада ће проширена делегација Трампове администрације посетити Приштину, Србију, Грчку и Израел.

Оно што ми се највише допада код ове посете је кратак период који ће делегација провести у сваком граду - два сата у Приштини, два сата у Београду, Атини и Тел Авиву, наводи аутор.

Каубоји су управо такви, њихове посете су кратке, говоре оштро и јасно и не остављају места неспоразумима.

Другим речима, амерички каубоји су супротност бирократама у Бриселу и Европи, оцењује лист.

Америчка администрација, за време председника Трампа, и то није тајна, битно се разликује од осталих администрација.

Али, разлика није у томе што је она мека, већ у томе што је више америчка када су у питању темпо и ароганција, истиче "Газета експрес".

Последње што бисмо желели је да будемо на другој страни медаље, наводи аутор текста.

Почетком ове године, због тврдоглавости бившег премијера Аљбина Куртија и његових пријатеља, били смо озбиљно изложени.

Курти и његов круг пријатеља, иако би он могао да каже да је другачије, не мрзи Америку као континент или Американце као народ, али неизмерно мрзи начин на који Вашингтон води политику.

Према Куртијевим стандардима, чак и левица у Америци је радикална десница, док за десницу не вреди трошити ни реч, наводи лист.

Идеолошки анимозитет луксуз је за државу са нуклеарним бомбама у својим хангарима.

Косово у својим хангарима има резерве жита за само неколико месеци, закључује Газета и подсећа да су Албанци у Европи имали највише користи од политике каубоја и шерифа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести