Гренел: Укидање такси или изостанак подршке САД

ПРИШТИНА: Дан након пада владе Аљбина Куртија, специјални изасланик америчког председника за дијалог, Ричард Гренел, истакао је да су САД спремне да сарађују са сваком косовском владом која ће одмах да укине таксе или ће у супротном подршка САД изостати.
grenel
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Гренел је у интервјуу за приштинску Т7 рекао и да нема никаквог плана за решење косовског питања који би подразумевао размену територија, да су САД то више пута поновиле али, како каже, увек има оних који то не желе да чују.

Изричит је да САД не желе да гарантују помоћ Приштини, док се друга страна оглушује о захтев да укине таксе.

“Чврсто верујемо да такса наноси штету косовским грађанима и та мера би недвосмислено требало да буде одмах укинута”, рекао је Гренел И истакао да САД желе да буду сигурне да швој новац не троше узалуд у пропале инвестиције.

Прецизирао је да је реч о дугорочној политици коју је Вашингтон предочио свим политичким лидерима у Приштини пре и после ванредних парламентарних избора.

“Сви су нам пре избора обећали да се обавезују да ће укинути таксе”, изричит је Гренел.

Појашњава да политика те мере утиче на младе и отварање радних места, а када политика штети економији и грађанима, од САД не треба очекивати да подржи такву политику.

Истиче да администрација Доналда Трампа покушава да помогне процесу дијалога и зато су, како каже, одлучили да политику препусте политичарима, а да се на економском плану крене са подстицајима који ће створити такву пословну климу у којој би млади имали посао.

То тим пре, казе Гренел, јер САД имају доказ да предузећа, било да су америчке или европске компаније, оклевају да инвестирају на Косово управо због блокада и перцепције кризе.

Упитан да ли се и Курти обавезао да укине таксе, Гренел одговара потврдно.

”Сто одсто да. Погледао ме је директно у очи и рекао да ће укинути таксу”, казао је Гренел.

А на питање зашто мисли да је Курти лагао, амерички дипломата каже да не жели да се бави политиком и да ће, како је навео, “САД радити са било којом владом која хоће да укине таксе”.

То је, додао је, И један од разлога што је када је боравио у Београду и Приштини прво разговарао са привредницима, а од њих је, истиче, чуо да не могу нормално да послују због овог политичког проблема.

Отуда је и дошло до обнављања авио и железничког саобраћаја, који ће омогућити слободан проток људи и роба.

Гренел негира да постоји било какав тајни план за решење питања Косова, који подразумева размену територија, о чему је Курти више пута говорио и на седници парламента на којој је изгласано неповерење његовој влади.

“Никада. Никада то није постављено као питање у мом присуству и као што рекох, то није нешто што сам видео или да се о томе причало. Дозволите ми да будем врло јасан. Ово сам рекао и раније. То смо рекли на Твитеру, објавили смо изјаве за штампу, када су они тражили”, казао је Гренел, уз подсећање да ово није први пут да се о томе приче, а реч је, истиче, о пуким гласинама.

Иако САД већ неко време то негирају, неки, каже, ипак одлучују да не верују у то што од нас чују.

“Можемо само да констатујемо оно што знамо да су чињенице, а чињеница је да ја никада нисам видео така споразум И да се о њему никада није расправљало”, рекао је Гренел.

На инсистирање да каже да ли он размену територија види као опцију, Гренел одговара негативно И каже да у тако нешто лично не верује.

“Желим да будем потпуно јасан да су све то политичка питања. Ми, Сједињене Државе, заиста смо усредсређени на економска питања”, поновио је амерички дипломата.

Истакао је да амерички народ воли Косова и посвећен је грађанима Косова, али, наводи, постоје нека правила.

“Ми не желимо да гарантујемо помоћ, без обзира на то шта се догађа на другој страни”, рекао је.

Упитан да ли је у контакту са лидерима европских земаља када је реч о наставку дијалога Београда И Приштине, Гренел одговара потврдно И додаје да су у питању земље које то подржавају.

“Међутим, нема сумње да ће увек бити оних који седе по страни и који се непрестано жале”, казао је Гренел.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести