Гринфилд инвестиције у бањски и здравствени туризам

НОВИ САД: Студија развоја 50 потенцијалних бањских локалитета на подручју Војводине која предвиђа инвестирање у 50 најперспективнијих локација у рекреативном и здравственом туризму, представљена је данас у Скупштини Војводине.
ivan djokovic tribina
Фото: vojvodina.gov.rs

Студију је израдио покрајински секретаријат за привреду и туризам, у сарадњи с Рударско-геолошким факултетом који је био носилац пројекта, и с Архитектонским и Медицинским факултетом из Београда.

"Након двогодишњег рада на студији, препознали смо 50 најперспективнијих локација у Војводини којима ће бити омогућено да максимално искористе сав потенцијал, попут геотермалних и минералних вода, лековитог блата, лековитог ваздуха, а имамо и две локације за соларну терапију", изјавио је покрајински секретар за приврду и туризам Иван Ђоковић.

Он је оценио да ће то допринети не само новим инвестицијама за приватно јавно партнерство и повећању броја ноћења и посета већ ће довести до запошљавања, смањења спољнотрговинског дефицита и упошљавања привреде на локалном нивоу. 

"Управо је у здравственом и велнес туризму највећа мултипликација, она иде до седам пута на један уложен динар. Схватили смо смо да реконструкција или приватизација постојећих бања не може за кратко време и на прави начин да доведе до нове материјалне вредности и до нових пореских прихода. Зато смо се определили за гринфилд инвестиције у бањском и здравственом туризму", објаснио је Ђоковић.

Он је рекао да су током претходне две године већ биле две крупне инвестиције у здравтсвеном туризму, наводећи као примере Фрушкогорске терме, односно комплекс Врдничка кула, који ће у септембру бити отворен, и друга, а то је забавни аква парк, на месту термалног базена у Суботици

"''Фрушкогорске терме'', Врдничка кула, најлуксузнији је и највећи спа и велнес центар у региону, чијим ће отварањем у септембру ове године, бити утицано на укупан велнес и спа туризам целе Војводине. Аква парк у Суботици такође ће имати исте ефекте по развој туризма, јер ће подићи вредност целе дестинације, а очекујемо и да осталих 50 локација уђу у инвестициону фазу", оценио је Ђоковић.

Цела Војводина бележи тенденцију раста по питању броја ноћења, односно раст од 14 одсто годишње, а Ðоковић сматра да Србија може да буде водећа у велнес и спа туризму.

Најавио је да ће покрајинска влада, заједно са републичком, наставити да финансијски подржава туризам. Студија развоја туризма предвиђа и мапирање свих хотела, хостела, апартмана, сеоских домаћинстава, чарди у Војводини. 

Ђоковић је рекао да ће субвенцијама покрајинска влада помагати доградњу тих објеката, а за веће објекте предвиђено је финансирање преко Управе за капитална улагања.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести