Грубјешић: ЕУ опрезна, економска нормализација јој иде у корист

Економија отвара пут ка политичким решењима и ка томе да политичари донесу тешке одлуке. Томе служи економија и економска нормализација односа“, рекла је Грубјешић у емисји "Око" РТС-а.
suzana grubjesic, tanjug filip kraincanic
Фото: Suzana Grubješić, foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

БЕОГРАД: Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику изјавила је вечерас да се Брисел "мало тргао из летаргије" када је амерички председник Доналд Трамп именовао Ричарда Гренела за специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине, оценивши да се, након споразума у Вашингтону, види опрез ЕУ.

"Примили су к знању и пажљиво прате како ће се ствари развијати. Мислим да им ово иде у прилог, јер ако се економски нормализују односи, биће лакше. Економија отвара пут ка политичким решењима и ка томе да политичари донесу тешке одлуке. Томе служи економија и економска нормализација односа“, рекла је Грубјешић у емисји "Око" РТС-а.

Она је истакла да је Брисел, након што је Трамп именовао Гренела за специјалног изасланика, именовао свог специјалног изасланика.

Коментаришући то што је портпаролка Европске комисије Ана Писонеро рекла да се многи пројекти наведени у Вашингтонском споразуму већ спроводе у оквиру инвестиционог оквира ЕУ за западни Балкан, као и да су у Унији спремни да сарађују са америчким партнерима и да се радују њиховом значајном финансијском доприносу, Грубјешић је рекла да је то одлична изјава.

"Управо оно што нама треба, сарадња Брисела и Вашингтона, пошто идемо ка истом циљу, а циљ је обезбедити дугорочан мир и стабилност у

региону, отворити границе, успоставити ''мали Шенген'' и коначно све четири европске слободе и припремати се за велико заједничко европско тржисте", рекла је Грубјешић.

Она је додала да ЕУ припрема економско-инвестициони пакет, који би требало да представи у октобру.

"Ипак су схватили да без издашне помоћи региону, ми се нећемо померити са овог места, вртећемо се у том зачцараном кругу, ниског дохотка и слабе развијености. А надам се да ЕУ не жели таквог партнера", поручила је Грубјешић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести