Грубјешић: Не очекивати ништа спектакуларно од састанка у Бриселу

БЕОГРАД:  Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић оценила је данас да не треба очекивати ништа спектакуларно од данашњег састанка у Бриселу лидера земаља Западног Балкана с високом представницом ЕУ Федериком Могерини.
Suzana Grubješić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Она је за ТВ Прва рекла да је састанак ипак добар знак да је ЕУ стало до региона, да јој је стало до регионалне сарадње и безбедности.

"Ово је неформални састанак који је висока представница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини сазвала пред крај године. Састанак је значајан јер показује да је ЕУ забринута за ситуацију у региону, пре свега због успоравања или недостатка дијалога Београда и Приштине", рекла је Грубјешићева.Оценила је да је "провидна игра" приштинске стране која покушава да минира дијалог, покушајем промене формата за дијалог. 

Сузана Грубјешић подсећа и да је Федерика Могерини, после неуспелог састанка Савета за стабилизацију и предруживање ЕУ с властима у Приштини, јасно поручила да се формат за дијалог неће мењати и да ће у њему учествовати председник Србије Александар Вучић и Хашим Тачи са приштинске стране.

"Дијалог мора да се настави, то је опште познато и опште прихваћено, само је питање када. То може бити оног тренутка када приштинске власти повуку ову политичку, а не екононмску одлуку о увећењу такси за 100 одсто на робу из Србији и БиХ, и када се ствари колико-толико врате у нормалу", нагласила је Грубјешићева.

Истиче да дијалог нема алтернативу и да се мора трагати за трајним, одрживим, компромисним решењем. "Не треба очекивати да то решење буде праведно, јер праведна решења се нису дешавала ни у историји, дешавала су се она која су могућа", појаснила је генерална секретарка Европског покрета.

То што су САД спремне и што се нуде да помогну постизању споразума, према њеним речима, значи да је ЕУ изгубила "конце из руку" што се тиче Бриселског дијалога, поготову његове имплементације.

"Као што знамо најважнији део, Заједница српских општина, није ни до данас испуњен. Свака помоћ са стране, ако је конструктивна и уколико иде у правцу проналажења трајног решења, добродошла је", закључила је Сузана Грубјешић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести