Грубјешић о поглављима: Спорије, али се процес наставља

БЕОГРАД: Отварање једног поглавља у преговорима са ЕУ представља поруку да ћемо ићи спорије него што желимо, али је и показатељ да процес није прекинут и да се наставља, макар и споро, изјавила је данас Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.
suzana grubjesic, tanjug filip kraincanic
Фото: Suzana Grubješić, foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Грубјешић је навела да је поглавље 4, за које је Србија добила сагласност да се отвори, једно од поглавља које покрива четири европске слободе, у овом случају слободу кретања капитала.

"И поглавље 2 је било спремно за отварање, нису морали да га прескоче. Њима то не би пуно значило, а нама би дало додатни подстрек", рекла је Грубјешић за РТС, прецизирајући да се то поглавље односи на слободу кретања радника.

Она је указала да је важно што се то поглавље отвара јер је то порука да се процес наставља.

"То је ипак јако важно, наручито имајући у виду блокаду коју су доживеле Северна Македонија и Албанија", рекла је она.

Грубјешић је констатовала да "нико не може да буде задовољан динамиком отварања поглавља".

"Ако се од четири спремна отвори једно то је опет сигнал да неке ствари на које и можете и не можете да утичете нисте урадили. Оно на шта не можемо превише да утичемо јесу дешавања у самој ЕУ и та дебата која се води након француског предлога о проширењу", тврди Грубјешићева.

Унутрашње реформе су оно на шта можемо да утичемо, казала је Грубјешић и подсетила да је јуче нови комесар за пороширење Оливер Вархеји рекао да Србија треба да се фокусира на владавину права.

На питање да ли је "мали Шенген" допринео отварању баш поглавља 4, Грубјешић каже да се нада да јесте.

"Ово је прва конкретна, рационална и реална иницијатива која може да се оствари и која би донела користи грађанима за сада три земље, а надам се у перспективи свих шест са Западног Балкана", додала је.

Европска комисија, навела је, два пута годишње доставља извештај о стању у поглављима 23 и 24.

"То су поглавља која имају блокирајући карактер, дакле ако се процени да ту нема довољно напретка онда добијете поруку да можете да отворите само још једно поглавље", објаснила је Грубјешић.

Навела је да владавина права обухвата и независно судство, стварање механизама да би судство било независно од доносилаца политичких одлука, али и слободу изражавања и медијске слободе.

"Ту свакако из овог извештаја можемо да видимо шта је добро урађено, у којим областима је остварен напредак, а у којим није. Када све то сагледате резултат јесте једно поглавље", додала је Грубјешић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести