Грубјешић: Састанак би требало да упали "црвену лампицу"

БЕОГРАД: Потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић изјавила је да су данашњи, али и претходни састанак у Бриселу потврдили да приштинска страна није заинтересована за дијалог.
Suzana Grubjesic/YT
Фото: Јутјуб/Сузана Грубјешић

"Данашњи састанак би требало да упали неку црвену лампицу у Бриселу и да се заиста после летње паузе састану и одлуче како даље, јер састајати се без икаквих, чак и оних минималних резултата, није смислено сигурно", оценила је Грубјешић за Танјуг.

На питање да ли Европска унија показује само жељу за динамиком и формом, а не суштинским дијалогом, односно да ли се може приметити да ЕУ нема моћ да утиче на Приштину, Грубјешић истиче да Европска унија има моћ када то жели, али је, каже, питање колико је у овом тренутку спремна да је користи да би дијалог увела у неке "нормалне воде".

"Уколико желе они сада морају да искористе ову летњу паузу да осмисле наставак дијалога са тачно утврђеним темама, са агендом, а не да овако изнесу предлог и да само из Београда тај предлог буде прихваћен и да све три тачке буду одбијене од стране Приштине", истакла је Грубјешић.

Коментаришући изјаве премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија, међу којима је и да Србија треба да се суочи са прошлошћу, Грубјешић каже да је приштинској страни и Куртију потребно "суочавање са садашњошћу".

"Он би требало да се суочи са садашњошћу, а садашњост није онаква какву он замишља и какву приштинске власти желе. Садашњост показује да без дијалога са Београдом неће моћи да напредују ни у једном правцу од оних свих које су замислили. Садашњост казује да је приоритет и да мора да буде на врху приоритета приштинских власти управо дијалог са Београдом", поручила је Грубјешић.

Упитана на коју карту игра Курти и на чију подршку рачуна, потпредседница Центра за спољну политику указује да треба имати у виду да Курти још није консолидовао власт у Приштини и да су локални избори у октобру, те да се сада обраћа превасходно својим бирачима како би показао да је чврст и непоколебљив у ставовима које је заступао и као опозиција.

"Али није више опозиција, власт је, треба да преузме одговорност, а преузимање одговорности значи да погледате где сте, да погледате око себе и да схватите да без дијалога са Београдом неће бити ништа ни од те власти. То му је из Вашингтона јасно саопштено, али очигледно не жели да слуша Вашингтон. Кога слуша? Не знам, видећемо", навела је Грубјешић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести