Грујичић обишла и болнице у Лапљем Селу и Грачаници

ГРАЧАНИЦА: Министарка здравља Србије Даница Грујичић након обиласка здравствених установа у Косовском Поморављу, посетила је данас болницу и Службу хитне помоћи у Лапљем Селу, а потом и болницу и Дом здравља у Грачаници.
Танјуг/Дописник КиМ
Фото: Танјуг/Дописник КиМ

Претходно је министарка здравља током обиласка болнице у Пасјану најавила могућност проширења те болнице отварањем нове хирушке сале.

У Косовском Поморављу Грујичић је посетила и амбуланте у Косовској Каменици, Кусцу и Ранилугу.

Грујичић ће вечерас у манастиру Грачаници присуствовати поноћној Васкршњој литургији, коју ће служити епископ рашко-призренски Теодосије.

Министарка здравља ће на Косову и Метохији боравити три дана, у току којјих ће обићи и Грачаницу, где ће се обратити медијима, затим Метохију, Штрпце и север Косова.

Посетиће и манстире Високи Дечани и Свете Архангеле.

Ово је прва посета Данице Грујичић Косову и Метохији од именовања за министарку здравља, а долази након састанка у Рашки, на коме су донети, између осталих, и закључци о економском оснаживању Срба са Косова и Метохије и додатном улагању и запошљавању у здравственим установама.

Косово и Метохију са њом обилазе и официр за везу Дејан Павићевић и државни секретар у Министарству Мирсад Ђерлек.

Држава ће наставити да помаже

Министарка Грујичић поручила је данас током посете здравственим установама у Косовском Поморављу и на централном Косову у оквиру тродневне посете покрајини да ће држава учинити све како би побољшала услове рада, али и да би пружила свим становницима неопходну здравствену негу. 

Грујичић је навела да је свесна у каквим околностима од 1999. године, када су протеране из Приштине, здравствене установе раде на територији Косова и Метохије и истакла да ће држава Србија увек бити ту да помаже. 

„Оно што сам видела на појединим местима је заиста задовољавајуће, посебно сам задовољна болницом у Пасјану која је изграђена. Држава Србија улаже заиста пуно у здраствени систем овде где живи наш народ на Косову и Метохији и према Бриселском споразуму то је такође наша надлежност и ми ћемо наставити то да радимо", поручила је Грујичић.

Додал аје да је у Грачаници видела да су просторије старе и да ће лично обавестити председника Србије Александа Вучића о стању у тој општини.

Министарка здравља је такође говорила о дугогодишњем проблему мештана централног Косова и Метохије, а то је неопходност изградње болнице. 

“Ја сам обећала да ћу председнику предочити лично и показати да је то неопходно, али мислим да све стране које се питају треба да имају разумевања јер не тражи се да се сагради никакав војни полигон, него се тражи болница и ја се надам да ће они који одлучују у косовским институцијама имати за то разумевања”, истакла је Грујичић. 

Оно што је затражено од ње, тврди Грујичић, јесте запослење нових кадрова. 

Подсетила је на одлуку након састанка са представницима Срба са Косова и Метохије да ће бити запослено око 100 нових здраствених радника.

"Оно што ме радује то је да нема много лекара који су на бироу, посебно у Косовском Поморављу и овде у Грачаници. Тако да они сви имају шансу да дођу до посла. Већи је број сестара. Разговараћу и са господином Ружићем, јер велики је број школских одељења у средњим медицинским школама овде на КиМ које припада нашем систему, које су опредељења општих медицинских сестара", рекал је министарка.

Додала је да би требало учинити нешто да се иде ка физиотерапеутима, педијатријским сестрама, биохемичарима и обећала да ће видети шта у том смислу може да се учини.

Навела је и да је приликом посете Грачаници и Косовском Поморављу сазнала да око 60 лекара иде у пензију наредних пет година. 

„Оно што можемо да урадимо то је, у овом тренутку, проширење кадровског плана, запошљавање младих лекара и морамо наћи начина, не само на КиМ, него уопште у целој Србији да се људи који добијају плату за време специјализације врате у установе које су их послале на специјализацију, а не да уз некакву врло скромну своту новца отплате ту специјализацију и са друге стране наравно мотивисати личним дохоцима, то је јасно као дан", рекла је Грујичић.

Заложила се за то да се медицинским радницима дају боље плате, али о што бољи услови рада, јер се, према њеним речима, људи не жале само на лични доходак већ и на недостатак услова.

Директорка Дома здравља „Грачаница“ Мирјана Димитријевић захвалила је министарки на посети. 

“Министарка се данас лично уверила како ми лечимо наше пацијенте, и у каквим условима се они лече, како наше установе изгледају, са каквом апартуром ми располажемо и очекујем након ове посете да ћемо добити још бољу апаратуру, и да ће нашем народу бити знатно олакшано лечење, како у нашим установама, тако и у другим”, рекла је Димитријевић. 

Грујичић ће вечерас у манастиру Грачаници присуствовати поноћној Васкршњој литургији, коју ће служити епископ рашко-призренски Теодосије, а у наредним данима обићи ће и здравствене установе у Метохији, Штрпцу и на северу Косова и Метохије. 

Посетиће и манстире Високи Дечани и Свете Архангеле.

Ово је прва посета Данице Грујичић Косову и Метохији од именовања за министарку здравља, а долази након састанка у Рашки, на коме су донети, између осталих, и закључци о економском оснаживању Срба са Косова и Метохије и додатном улагању и запошљавању у здравственим установама.

Косово и Метохију са њом обилазе и официр за везу Дејан Павићевић и државни секретар у Министарству Мирсад Ђерлек.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести