Гуцати и Харадинај оптужени за четири кривична дела

ХАГ: Председник и потпредседник удружења ратних ветерена тзв ОВК, Хисни Гуцати и Насим Харадинај, потврђеном оптужницом се терете да су најкасније од 7. до 25. септембра, на три конференције за нивинаре, као и путем изјава на друштвеним мрежама и скуповима које су преносили медији, неовлашћено открили заштићене информације укључујући податке о потенцијалним сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.
specijalni sud za kosovo, europol
Фото: Europol

“Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су Гуцати и Харадинај су потенцијалним сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа”, наводи се у саопштењу суда поводом потврђвиања оптужнице против њих.

Подаци који су објављени су заштићени Законом о Специјализованим већима Косова.

Суд додаје да се Гуцати и Харадинај терете да су поменутим радњама повредили тајност поступка, вршили одмазду и застрашивање потенцијалних сведока тужилаштва, што је имало за последицу опструкцију рада тужилаштва и његових истрага.

Конкретно, оптужени су за кривична дела против правосуђа, односно за - ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка.

Након одлуке о потврђивању, судија је за сутра у 11.15 сати заказао одвојена саслушања Харадинаја и Гуцатија поводом потврђене оптужнице.

У саопштењу суда се прецизира да је одлука о потврђивању оптужнице од 30. октобра донета 11. децембра, када је претпретресни судија делимично потврдио оптужницу и наложио Специјалном тужилаштву Косова да поднесе ревидирану оптужницу, “као потврђену”.

Тужилаштво је данас поднело потврђену оптужницу, са редакцијама по овлашћењу судије, која оптужнује Гуцатија и Харадинаја за кривична дела застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка.

Гуцати и Харадинај су као председник и потпредседник Удружења ратних војних ветерана Косова ухапшени у Приштини 25. септембра и истог дана су пребачени у притворски објекат у Хагу.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести