Хан: Ако жели у ЕУ, Београд да нормализује односе с Приштином

БЕРЛИН: Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан поновио је у интервјуу за немачки дневник "Велт" да Београд мора да нормализује односе с Приштином, ако жели да се придружи Европској унији.
han, tanjug
Фото: Johanes Han, foto: Tanjug (Video)

"У многим земљама Западног Балкана постоје нерешени конфликти око граница. Ми смо научили из искустава прошлости - сви ти конфликти морају бити решени пре приступа (ЕУ). Ако Србија жели да буде чланица, онда та земља мора да са Косовом нађе правно обавезујућу форму нормализације. Споразум мора бити обухватан, коначан и правно обавезујући", рекао је Хан.

На питање новинара зашто је Европска комисија морала да наведе конкретан датум за пријем Србије и Црне Горе у ЕУ, Хан је поновио да је 2025. година "чисто индикативан датум, а не гаранција", преноси Дојче веле. 

"Он присиљава земље Западног Балкана, али и ЕУ, да се озбиљно суоче са приступом о којем се говори већ годинама", сматра Хан. 

Како је додао, приступни преговори су процес, "који нам даје јаку полугу за покретање трајног развоја Балкана у правцу принципа правне државе и конкурентске привреде". 

На питање новинара да ли то значи да Србија мора да призна једнострано проглашену независност Косова, Хан је рекао:

"Значи баш ово што сам рекао - ни мање ни више од тога".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести