Хан о проширењу ЕУ: 2025. година није предалеко

БЕРЛИН:  Комесар ЕУ за преговоре о проширењу и политику суседства, Јоханес Хан, каже да 2025. година није предалека за земље које желе да се придруже Унији и истиче да суштинско спровођење за то нужних реформи изискује време, при чему је "квалитет важнији од брзине".
Johanes Han Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Ако се узму у обзир потребне референдумске и ратификационе процедуре у неким земљама, признаћете да је овај датум веома амбициозан, али достижан. Такође је потребно имати на уму да је важна суштина", рекао је Хан за немачко издање портала Еурактив.

За реформе у циљу прилагођавања стандардима ЕУ, указао је, потребно је много времена, јер није реч само о законским променама, већ и о њиховој практичној примени.

Хан истиче да је Западни Балкан окружен државама чланица Уније и да тај регион Европи припада у географском, историјском и културном смислу.

"У најбољем је интересу ЕУ да осигура стабилност и просперитет у блиском суседству", каже европски комесар, истичући да је његов принцип кад је о проширењу реч "извозити стабилност, а не увозити нестабилност".

У том смислу су, наводи, европске интеграције Западног Балкана -инвестирање у безбедност и стабилност Уније.

"Не заборавимо геостратешки аспект: било би несмотрено и скоро немарно оставити иза себе вакуум који ће искористити други међународни актери, чије се вредности не слажу с нашим", предочава Хан.

Каже и да су све земље Западног Балкана постигле напредак током протекле године, мада различитом брзином и с различитим интензитетом. 

"Црна Гора и Србија, које су тренутно у прочељу трке кад је реч о отварању поглавља, отвориле су више поглавља протекле године", закључио је европски комесар.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести