Хан: Одлагање датума за МКД и АЛБ велика штета за ЕУ

БРИСЕЛ: Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан рекао је да је одлагање почетка преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом огромна штета за кредибилитет Европске уније.
johanes han tanjug
Фото: Tanjug

Хан се данас последњи пут обратио пред Комитетом за спољне послове Европског парламента у својству комесара за проширење и суседску политику ЕУ.

Он сматра да ЕУ не може себи да дозволи да се најпре бави унутрашњим реформама, а тек онда процесима у региону Западног Балкана, јер, како је рекао, у том је случају превелики ризик од назадовања тих земаља у реформама.

"Кредибилитет је претрпео огромно штету. ЕУ у свету говори о успесима мултилатерализма и ми смо водећа сила у томе, али овде нисмо успели да усвојимо одлуку. Наш кредибилитет је оштечен", поручио је Хан.

Он је подсетио да је кредибилитет ЕУ једна од њених највећих предности, те да су управо те земље чланице дале гаранције да ће преговори почети када се испуне критеријуме.

"Ми нисмо испоручили наша обечања и надам се да ће одлука бити ревидирана. Велика већина земаља годинама ради на отворању преговора", нагласио је Хан.

Хан је такође рекао да су услови који су били постављени Тирани и Скопљу у јуну 2018. године били резултат консензуса земаља чланица ЕУ, а не Европске комисије, те да ништа "силом није било наметнуто" земаљама чланицама Уније.

Давање "зеленог светла", поручио је Хан, представља пре свега признање за посао који су урадиле две земље, упозоривши да ЕУ мора да води рачуна о последицама које може да изазове блокада у односу на друге земље региона.

Он је подсетио да је европска перспектива највећи подстрек и у процесу између Београда и Приштине.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести