Хан: Вучић и Тачи свесни ограничења која носи идеја размене

СКОПЉЕ: Европски комесар за проширење Јоханес Хан каже да су председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи свесни ограничења која носи идеја о размени територија.
johanes han tanjug
Фото: Tanjug

Они су потпуно свесни ограничења које та идеја доноси, након што је изашла у јавност - не само у смислу њихових грађана, већ и међународне заједнице, рекао је Хан за „Дојче веле“, на маргинама друге Медијске конференције ЕУ о Западном Балкану која је одржана у Скопљу.

Јасно је, навео је европски комесар, да сви траже решење, „али сви су јасно рекли да би свако билатерално решење морало да допринесе стабилности у региону, а не супротно“. 

Хан је поновио да је прерано да се прича о спремности Европске комисије да подржи размену територија о којој су разговарали Вучић и Тачи, уколико би она донела трајно решење проблема, и истакао да преговарање треба препустити њима.

Комесар ЕУ се, у интервјуу немачкој медијској кући, осврнуо и на стање медија у региону, рекавши да и даље није задовољан кад је о томе реч.

Видим неки фокус, али искрено бих волео да то иде много брже, стабилније и обимније. У том смислу, важно је да се једном годишње састајемо у региону и дискутујемо о различитим питањима, истакао је.

Кад је реч о предстојећем референдуму у Македонији о споразуму између Атине и Скопља о имену те бивше југословенске републике, Хан је указао да су сада на реду грађани који морају да донесу одлуку и да би требало да ту прилику искористе.

Добар договор је компромис где свако мора мало да да, како би добио више. И сматрам да је то коначно постигнуто, закључио је европски комесар за проширење.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести