Харадинај: Не могу да говорим да ли је Тачи позван у Хаг

ПРИШТИНА: Рамуш Хардинај, председник Алијансе за будћност Косова, мање чланице владајуће ПАН коалиције, изјавио је да је чуо о нагађањима да ће и његов “саборац” у тзв. ОВК Хашим Тачи такође бити позван од Специјалног суда и тужилаштва у Хагу и да о томе не може ништа да каже, али је додао да је он чим је добио позив знао да о томе треба да обавести грађане и и поднесе оставку.
ramus haradinaj, epa
Фото: EPA (VALDRIN XHEMAJ)

"Да се појавим у тајности или по договору са истражитељима, за мене је неприхватљиво" рекао је Харадинај у интервјуу за Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ).

На питање да ли он очекује оптужницу тог суда будући да је на саслушање позван као осумњичени, каже да о томе није обавештен.

На опаску да о евентуалној оптужници и не може ништа да зна с обзиром на то да се током саслушања у Специјалном суду бранио ћутањем, Харадинај каже да је то учинио по савету адвоката.

Истражитељи су, према његовим речима, отворили питање везана за почетак формирања тзв. ОВК И о његовој улози у свему томе.

“Нисам се суочио са конкретним оптужбама. Мој адвокат који је био присутан саветовао ме да не одговарам на питања”, рекао је Харадинај и додао да је то саслушање трајало око сат времена.

Харадинај је додао и да је за њега позив суда било велико изненађење,с обзиром да је, како каже, два пута био оптужен пред Трибуналом за ратне злочине и пуштен два пута.

Могуће објашњење за то види у теоријама које узимају у обзир његов противљење разграничењу, које подржао и део међународне заједнице, те то што чврсто стоји на ставу да ће таксе остати све док Србија не прихвати независност Косова.

На констатацију ФАЗ-а да су га наметнуте 100 одсто увећане таксе на произвде из Србије И БиХ коштале подршке Вашингтона, Харадинај каже да је био свестан могућих последица, али И да је истовремено био, како каже, искрен према америчким и европским партнерима.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести