ХДФ тражи од Хрватске да политички искључи Жигманова

СУБОТИЦА: Хрватски демократски форум (ХДФ), са седиштем у Суботици, најоштрије је данас осудио критике Томислава Жигманова који је, како наводе, сам себе прозвао лидером Хрвата у Војводини, на рачун хрватског амбасадора у Београду Хидајета Бишчевића и хрватску дипломатију у целини, уз захтев званичном Загребу да "политички елиминише" лидера ДСХВ.
1
Фото: Youtube Printscreen
У саопштењу достављеном Тањугу, које је у име ХДФ потписао Звонимир Перушић, институције Хрватске се позивају да, како се наводи, повуку одлучне потезе и да "политичким неутрализовањем" Жигманова и његовог етнобизниса зауставе даље урушавање хрватске заједнице у Србији.
 
ХДФ је, истичу, заједно са осталим организацијама и појединцима, у оквиру својих могућности спреман да ради на санирању штете коју је ова генерација неодговорних и некомпетентних људи "самонаметнутих на управљачка места у хрватској заједници нанела последњих година".
 
Истичу да је Жигманов против себе окренуо све што је могао: власт у Србији на свим нивоима, потенцијалне коалиционе партнере, партнерске странке националних мањина, јавност у Србији, власт у Хрватској, а понајвише Хрвате, припаднике хрватске заједнице у Србији.
 
Оптужују Жигманова да се лажно представља где год стигне и да их је, како кажу, "увалио" у проблеме у каквима нису били још од ратова 90-тих.
 
"Последњим иступима против хрватске дипломатије Жигманов покушава да пресече и последњу везу овдашње заједнице са матичном домовином, како би његов пројекат свеопште буњевизације Хрвата и коначно постао незаустављив", наводи се у саопштењу.
 
Жигманов је, наиме, у редовним изјавама за хрватске медије последњих месеци најпре оптуживао власт у Србији да је била незаинтересована и да ништа није учинила поводом напада и наводних претњи које је добијао на друштвеним мрежама.
 
А онда је прошлог викенда у емисији ХРТ-а "Недељом у 2" изразио незадовољство и амбасадором Хрватске у Београду Хидајетом Бишчевићем.
 
"Не само да немамо адекватно деловање правосудних тела него је цели тај процес, мучан за нас (Хрвате), није имао (Бишчевић) никакву активност у смислу заштите, нити осуду", рекао је, између осталог.
 
Жигманов је Бишчевићу посебно замерио то што, како је рекао, за годину и по дана мандата у Београду ниједном се није састао са њим.
 
Тим поводом огласио се председник Зоран Милановић и рекао да ће Бишчевића позвати на консултације.
 
"Ја не знам чију политику он тамо води. Не знам је ли ово све што се пише истина, и да бих то сазнао мораћу да га позовем на консултације, јер не могу из бележака све да сазнам. Ту неко не говори истину", казао је Милановић новинарима.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести