Хелд: Ко одбије Лајчака одбија Немачку

ПРИШТИНА: Немачки амбасадор у Приштини Кристијан Хелд изјавио је вечерас да онај ко одбије специјалног представника ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирослава Лајчака такође одбија и Немачку.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube/printscreen

"Два пута бих размислио пре него што одбијем да разговарам с њим, кажем поново, као представником целокупне Европске уније, а то укључује и Немачку као државу чланицу. Дакле, ко одбије господина Лајчака, одбија и Немачку", рекао је Хелд на КТВ.

Како преноси Косово онлајн, он је додао да лично не познаје Лајчака, али оценио да је словачки дипломата "веома искусна и веома поуздана особа и прави човек за ову дужност".

"Дакле, и даље остајемо верни ставу који се односи на правно обавезујући споразум и пре свега свеобухватни споразум. Када кажем свеобухватан споразум, мислим на онај који не оставља отворена питања", нагласио је Хелд и додао да је споразум такође важан за европске интеграције.

Он је додао и да је кад је реч о трговинским питањима важно да прагматични приступи буду у корист трговине.

"Наш утисак је да се трговина развија и то се може видети из података Царине Косова, тако да, у ствари, тренутно не видим проблеме. Моје запажање је, можда грешим, да се трговина наставља на граници", рекао је Хелд.

Што се тиче актуелних политичких дешавања на Косову, Хелд је рекао да се не сећа да се тако нешто дешавало у Немачкој.

"Знате, ми Немци смо врло досадни. Имамо веома стабилну владу и колико се сећам, у 30 година службе радио сам само под три премијера", навео је немачки амбасадор у Приштини.

Хелд је говорио и о пандемији корона вируса на КиМ, оценивши да није од помоћи институционална криза у сред пандемије.

Он је то рекао у одговору на питања о демаршу Немачке и Француске послатом Демократском савезу Косова пре предлога за изгласавање неповерења влади Аљбина Куртија.

"Управо то су разлози због којих смо изразили забринутост. Имати институционалну кризу у овом тренутку мислим да није од помох?и и није оно на шта би сада требало да се фокусирају сви актери, политички актери", ценио је Хелд.

Према Паризу и Берлину, та енергија мора бити у потпуности посвећена борби против пандемије и економских и социјалних перспектива.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести