Хил: Осећам напредак, најважнија је чињеница да Приштина оснује ЗСО

ПРЕШЕВО: Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је данас у Прешеву да осећа напредак у дијалогу Београда и Приштине, као и да је по њему “један од најважнијих елемената свега овога била чињеница да Приштина треба да оснује Заједницу српских општина”.
kristofer hil, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

''Наравно да постоје друге ствари које Приштина треба да уради, али мислим да све ово води бољој ситуацији са Европском унијом и заправо на ово се може гледати као на споразум између Приштине и Брисела”, рекао је Хил и додао да се “може рећи исто и за српску страну”.

Хил је додао и да сматра да за овај споразум “много заслуга” имају представници Брисела.

“Господин Лајчак, нарочито господин Борељ који је потрошио 12 дугих сати, док је имао много других важних стари које је требало да ради у вези Украјине, он се бавио проблемима Србије и Косова”, рекао је Хил у изјави новинарима после састанка са градоначелником Прешева Шћипримом Арифијем.

Он је рекао и да је јасно “да САД апсолутно 100 одсто подржавају оно што ЕУ желе да уради”, преноси ЈугПрес.

Нагласио је да САД, иако нису страна у дијалогу, себе сматрају делом тог процеса и наставиће да се у њему ангажују.

Он је рекао како је за њега посета Прешеву веома важна, као и разговор са  Арифијем и изразио спремност да и сам помогне разговорима у решавању проблема о којима је слушао данас у Прешеву и у понедељак у Бујановцу.

“Вратићу се у Београд и пустите ме да размислим и видим шта могу да урадим да будем користан. Веома је важно да људи разумеју који су проблеми и мислим да сам био јасан у вези са тим'', рекао је Хил, који борави у тродневној посети југу Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести