Хоће ли истраживања рејтинга странка пољуљати стратегију бојкота?

БЕОГРАД: Најновија истраживања рејтинга политичких партија указују на пад подршке странкама које су најавиле бојкот избора, што је ознажило уверење појединих политичара унутар СзС да треба преиспитати ту стратегију, док већина остаје при ставу о бојкоту, уз сумњу у тачност резултата истраживања.
izbori, tanjug
Фото: Tanjug/ J.Pap, ilustracija

Агенција Ипсос стратеџик маркетинг забележила је пад подршке странкама опозиције склоним бојкоту, наводећи да је Савез за Србију апсолутно навећи губитник међу њима, са рејтингом који је пао на 8,5 одсто.

Истовремено, СНС са својим малим коалиционим партнерима дуго не пада испод половине бирачке подршке, а сада је отишао на више од 56 одсто, изјавио је Срђан Богосављевић.

Функционерка Странке Слободе и правде Мариника Тепић каже да је релевантност тих података врло упитна и да Савез за Србију, чији је С СП члан, свакако неће одустати од бојкота.

"Срђан Богосављевић је износио, показало се, погрешне, да не кажем фингиране податке, уочи београдских избора, тако да је релевантност тих података врло упитна. Ми свакако нећемо одустати од бојкота и ту нема никакве дилеме", рекла је Тепић за Танјуг.

Посланик Демократске странке Балша Божовић има другачије виђење од Тепић и каже да се не треба љутити на Срђана Богосављевића и на истраживања, те да би било много мудрије када би схватили да можда нешто није у реду са стратегијом за коју се определио Савез за Србију.

"Више је него очигледно да кампања бојкота не даје жељене резултате. Када увидите да стратегија не функционише онда она мора да се мења", рекао је Божовић за Тањуг.

Многи су, каже, указивали, да овакав бојкот одговара Александру Вучићу, а да постоје и другачије стратегије.

Истовремено, каже Божовић, део странака у СзС не треба да се љути на бираче што нису на улицама и што се, како наводе неки лидери Савеза за Србију, недовољно буне и недовољно критикују власт.

"Мислим да је то до нас и до понуде коју ми треба грађанима да дамо", рекао је Божовић и оценио да је ствар у недостатку политике.

Како објашњава, поједине чланице Савеза за Србију попут Народне странке Вука Јеремића су, како каже, на један врло транспарентан начин рекле шта је њихова политика, која, оцењује, није у складу са политиком ДС.

Исто тако Божовић очекује од ДС и осталих чланица СзС кажу шта је "наша политика".

"Бирачи се константно збуњују различитим политичким понудама из истог коалиционог савеза и из тог разлога и сматрам да су резултати истраживања последица тога", рекао је Божовић.

Поновио је да љутња на Срђана Богосављевића не треба да буде све што СзС има да понуди у наредном периоду грађанима који очекују промену скандалозне власти Александра Вучића.

Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић закључује да, с гледишта њеове странке, "СзС апсолутно "добро ради" и додаје да само наставе како су зацртали и да не одустају, јер им, каже, "сјајно иде".

"Ако су успели да преполове ону подршку са којом они сами кажу да су започели причу о насилном доласку на власт, ако буду инсистирали на томе и даље, сигурно ће то наставити да се смањује. И опште не греши Никола Којо и остали који кажу да је реч о обичним цензусоловцима", рекао је Орлић Тањугу.

Њима је, каже, данас осам одсто велико "као кућа", а већ сутра и цензус од пет одсто биће им, сматра Орлић, "мисаона именица".

Што се тиче рејтинга Александра Вучића и СНС он јесте стабилно изнад 50 одсто већ дуже времена и јасно је зашто је то тако, каже заменик шефа посланичке групе СНС и додаје да грађани својим очима виде да постоје нови аутопутеви тамо где их није било, виде да постоје фабрике тамо где деценијама нико није улагао, виде нову инфраструктуру, да им је повећан животни стандард.

"Људи верују озбиљном раду, резултатима који се увек покажу. То је јасан показатељ како ствари стоје и где је ко у Србији данас", закључује Орлић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести