Хрвати траже милијарду евра; Табаковић: Како ви нама, тако и ми вама

БЕОГРАД: Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да најаве из Хрватске да би могли да потражују депозите и стару девизну штедњу Југобанке и других банака, види као АПП, односно, "ако прође-прође", и да ће се НБС руководити принципом реципроцитета - "како ви нама, тако и ми вама".
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

На питање новинара да ли сматра да су те најаве из Хрватске део грешака ранијих преговарача о сукцесији, пошто из Хрватске најављују потраживање око милијарду евра са каматама, Табаковићева каже:

"Неки људи се у послу, па и у међусобним односима када делите имовину раније заједничке државе, понашају по принципу ''ако прође - прође, вреди покушати''. Ето, тако доживљавам тај покушај".

Гувернерка додаје да по питању свега што је учињено када је реч о сукцесији бивше СФРЈ верује да ће и друга страна испунити своје обавезе, као и да им све до сада што су урадили не даје за право да се унапред испуњава свака обавеза а да се не рачуна на реципроцитет.

"Од оног што се зове повраћај имовине наших предузећа која су имала представништва тамо, па до оног првог, основног и најважнијег, а то је повратак наших грађана тамо. Мислим да елементарно поштовање тражи од свих нас да се понашмао по принципу - ''како ви нама, тако и ми вама''", поручила је Јоргованка Табаковић.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести