Хрватска спрема дугачку листу захтева за Србију на путу ка ЕУ

БЕОГРАД: Ако жели да напредује у процесу придруживања ЕУ, Србија ће морати да раскрсти са својом прошлошћу, захтев је који је званични Загреб уградио у свој програм председавања ЕУ, које је Хрватска данас и формално започела, пишу Новости.
srbija hrvatska
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

У том документу, у делу који се односи на проширење, између осталог, наглашава се да је важно поштовање људских права и основних слобода, као и владавине права, допринос регионалној сарадњи и развој добросуседских односа. Ово последње укључује превладавање наслеђа прошлости, истинско помирење, и решавање отворених питања.

Загреб се "на папиру" заложио за отварање преговора са Албанијом и Северном Македонијом и најавио да ће подстицати и напредак Србије и Црне Горе, али уз пуно испуњавање постављених критеријума.

Очекује се да ће Хрватска, посебно сада када председава ЕУ, у свим телима Уније, а нарочито у оним који одлучују о отварању нових поглавља, инсистирати на дугачкој листи питања која су њој битна: од решавања судбине несталих, питања архива, границе, сукцесије, имовине бивше СФРЈ, положаја њихове мањине у Србији, до суочавања с прошлошћу, пишу Новости.

Иначе, Хрватска је проширење ЕУ званично унела у приоритете свог председавања, у оквиру тзв. четвртог стуба, који се односи на "Утицајну Европу". У овом делу програма стоји и да се веродостојност у међународним односима одражава кроз одговоран приступ према непосредном окружењу на Западном Балкану.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести