И данас протест у Косовској Митровици

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Грађани четири општине на северу Косова и Метохије и данас су протестовали у Косовској Митровици, одакле су поручили да ће наставити мирно да се боре за своја права, преноси РТК2.
protest, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhivska fotografija

"Не дозволимо да и наша деца воде ову борбу", поручио је окупљенима испред седишта Еулекса и ЕУ председник Српске листе Горан Ракић.

Како је рекао, међународна заједница и даље срамно ћути и посматра како из Приштине свакодневно прете новим мерама, казнама, покушавајући да Србима на најгори могући начин утерају страх у кости, а све са једним јасним циљем - “да Срби купе неповратну карту и напусте своје домове”. 

“Да ли је заиста међународна заједница немоћна да се супродстави онима које је сама створила и подржава, док они звецкају оружјем и одузимају права која су сваком од нас загарантована, а то је право на живот“, упитао је Ракић.

Директор Студентског центра Јово Поповић истакао је да су мере Приштине не само незабележене, већ су и непримерене у Европи и свету у 21. веку.

"Уместо да студенти у јеку семестра обављају своје редовне наставне и друге активности морају да се боре за елементарна људска права. У природи Универзитета и академских грађана је опредељење за дијалог, а не за конфликт, за мир, а не за сукоб, за сарадњу, а не за изолацију", указао је Поповић.

Окупљенима су се обратила и директорка дечјег обданишта "Лане" из Звечана је Зорица Кељановић која је апеловала на УНИЦЕФ да не затвара очи пред, како је рекла,“овом хуманитарном катастрофом”.

“Понестају нам залихе хране, добављачи нису у стању да допреме робу коју потражујемо, деривата за грејање је све мање, понестаје хемије, дидактичког материјала. Ближи се Нова година, радују се сва деца света, дарују се поклонима и док се остала деца радују и размишљају шта ће добити, наша деца заједно са нама размишљају да ли ће сутра имати да попију чашу млека или евентуално поједу парче чоколаде", нагласила је Зорица Кељановић.

У име привредника, Радош Петровић је окупљенима обећао да ће наћи начине да обезбеде све потребне намирнице, а представницима власти у Приштини поручио да разговором дођу до решења.

“Нек они лепо иду у неке канцеларије и нек преговарају, нек се договарају, нека повуку и ове одлуке које су донели да ми овде мирно живимо, а они нека нађу решење које ће бити прихватљиво и за нас и за њих. Нека нас оставе да на миру живимо једни поред других, као сав нормалан свет”, нагласио је Петровић.

Са протеста су упућене и речи подршке Милану Радоичићу и тројици ухапшених Срба осумњичених за умешаност у убиство Оливера Ивановића, преноси РТК2.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести