И мањине спремне на договор, у среду Председништво СНС

Консултације с парламентарним странкама о формирању Владе Србије окончане су на Андрићевом венцу. Током два дана председник Србије Александар Вучић обављао је консултације с изборним листама власти и опозиције, а у разговоре, данас, су биле укључене и странке националних мањина.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У среду у 16 часова треба да буде одржана седница Председништва СНС-а, на којој ће бити речи о избору мандатара и нове владе, након што су представници у парламенту странке на чијем је челу изнели став да премијер треба да буде из редова СНС-а. Такав став није до јуче изношен у јавност из редова СНС-а, а тог мишљења је од старта разговора о тиму за Немањину био први човек Покрета социјалиста Александар Вулин. Сам Вучић, како каже, очекује занимљиву седницу Председништва странке, тврди да га је захтев СНС-а изненадио, а оставља себи неколико дана да донесе коначну одлуку.

Како је раније најављено, шеф државе ће име мандатара саопштити после 10. јуна, након повратка из главног града Казахстана Астане, где ће, како је планирано, боравити од 8. јуна. Очекује се да ће парламент Србије бирати нову владу између 12. и 18. јуна да би се председник Србије и нови премијер с министрима појавили заједно на свечаности поводом Вучићеве инаугурације.

Иштван Пастор и Муамер Зукорлић рекли да им се чини да председник Србије Александар Вучић трпи притиске у вези с тим ко ће бити мандатар

Председник СВМ-а и први човек Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је након консултација да му се чини да председник Србије Александар Вучић трпи притиске у вези с тим ко ће бити мандатар. На молбу да конкретније каже на какве притиске мисли, рекао је да не жели да о томе говори и да је то његова „лична импресија”.

Thumbnail

„Председник није рекао ко ће бити премијер, али видим да је доста забринут око тог питања“, навео је Пастор.

Како је рекао, за СВМ питање премијера није персонално, већ питање наставка политике стабилности. У тој странци су убеђени у то да то питање може бити решено ако будемо имали мандатара ког подржава СНС, при чему Пастор сматра да није важно да ли ће то бити кандидат те партије или ванстраначка личност.

Исти утисак изнео је сат касније и лидер Бошњачке демократске заједнице. Муамер Зукорлић је рекао да та странка не навија ни за кога када је нови премијер у питању, али дели утисак Иштвана Пастора да председник Србије у вези с тим трпи притиске.

Thumbnail

„Власт је посебна страст и ту није могуће одолети, постоје различити интересни кругови... знамо како се то овде одвија, не одричу се лако тога да њихов кандидат буде на позицији премијера, али верујем да Вучић неће подлећи притисцима и да ће предложити најбоље решење“, рекао је Зукорлић. 

На питање на које интересне кругове мисли, Зукорлић је рекао да се не може бити прецизан када се говори о утисцима, али да је он довољно искусан да зна да такви ветрови увек постоје. Како је навео, није било речи о имену челнике владе, те да он није ни поставио то питање, већ се разговарало о профилу будућег премијера. Тврди да БДЗ нема ни амбиције ни претензије да навија за неког кандидата, већ им је важно да та особа може да обједини очекивања свих грађана и да да окупи све различитости. Зукорлић је Вучићу поклонио и примерак своје књиге „Древна Босна”.

Thumbnail

Делегација Зелене странке, предвођена Гораном Чабрадијем, стигла је испред здања на Андрићевом венцу бициклима

Делегација Зелене странке, предвођена Гораном Чабрадијем, стигла је испред здања на Андрићевом венцу бициклима. То је било у духу захтева који су изнели Вучићу – да искористи свој утицај да следећа влада формира посебно министарство за животну средину.

„Ми ћемо након експозеа мандатара одлучити о томе да ли ћемо дати подршку, али инсистирамо на том министарству јер је то важно за Србију“, рекао је Чабради, који је једини посланик те странке у парламенту.

Он је додао и да је председнику Вучићу указао на потребу реорганизације Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Thumbnail

Председник странке Албанаца с југа Србије – Партије за демократско деловање Риза Халими рекао је да је разговор с Вучићем основ за њихову подршку будућој влади, и напоменуо да, ако су досад подржавали парламентарну већину, нема разлога да то не чине и убудуће. Халими је напоменуо да је њихов једини посланик у парламенту Фатмир Хасани био део парламентарне већине и гласао за готово све законе.

СДА Санџака, са својим председником Сулејманом Угљанином на челу, није дошла на јучерашње консултације. Вучић је у понедељак разговарао с представницима листе „Александар Вучић – Србија побеђује”, с делегацијом СПС-а и ЈС-а, као и са СРС-ом, ЛДП-ом, ЛСВ-ом и ДСС-ом. Представници Покрета ДЈБ и „Двери”, као ни изборне листе „За праведну Србију – ДС, (Нова, ДСХВ, ЖС)” нису се одазвали Вучићевом позиву.       
 

С. Станковић

Већина условљава мандатара
 

Устав Србије предвиђа да председник републике Скупштини предлаже кандидата за премијера пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа. Законом о председнику републике, чланом 18, прецизирано је да је председник Србије дужан да Народној скупштини предложи оног кандидата за председника владе који може обезбедити избор владе.

Кандидат коме председник Републике повери мандат посланицима предлаже програм и састав владе, а за њен избор потребно је да гласа већина од укупног броја народних представника, односно најмање 126 посланика.

Дачић: Како одлучи Вучић, тако ће бити
 

Вршилац дужности премијера и лидер СПС-а Ивица Дачић апеловао је да се његово име не злоупотребљава у разним комбинацијама када је реч о новом премијеру и да се прекину спекулације о томе да он жели ту функцију. Подвукао је да се адреса Александра Вучића променила, али не и њихова сарадња, као и да, што се његове адресе тиче, нема потребе да се мења. Поводом спекулација о томе да он врши притисак на Вучића преко цркве, истакао је да „не одлучују попови, већ Вучић”.

„Када сам рекао да је мој циљ да будем премијер? Вучић је помињао три опције. Шта ако не будем? Нисам никад постављао то питање“, категоричан је он, поручујући да што пре треба да се изабрене нова влада, а да ће СПС и ЈС сарађивати и да их не интересују никакве комбинације.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести