И на покрајинским изборима цензус од три одсто

Скупштина Војводине усвојила је Предлог одлуке о изменама и допунама Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика, којим се изборни праг смањује с досадашњих пет одсто на три и утврђује правило да на кандидатској листи за покрајинске изборе буде најмање 40 одсто жена.
1
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Такође, већином гласова усвојен је ребаланс буџета за ову годину, као и кредитно задужење Војводине од 2,4 милијарде динара, које ће бити намењене за изградњу новог објекта Института „Каменица 3” у Сремској Каменици с ПЕТ центром и за увођење система аутоматизоване одбране од града на подручју Радарског центра „Фрушка гора”.

То је, како је уочи седнице поручио председник Покрајинске скупштине Иштван Пастор, вероватно била и последња седница представничког дома Војводине у овом сазиву јер се очекује да ће за два месеца уследити избори за нових 120 представника у војвођанском парламенту.

Спуштање цензуса за улазак у парламент и већа заступљеност жена на изборним листама готово су ујединили посланике који присуствују скупштинским седницама јер су за тај предлог, осим предлагача из посланичких група окупљених око Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Савеза војвођанских Мађара, гласали и посланици Српске радикалне странке, Лиге социјалдемократа Војводине и Странке модерне Србије. Једина два гласа против стигла су од посланика „Доста је било”, који су, за разлику од опозиционих – чланова партија Савеза за Србију, учествовали у последњој скупштинској седници.

У скупштинској расправи која је претходила усвајању „изборне” тачке, шеф посланичке групе „Србија побеђује – Александар Вучић” Миленко Јованов рекао је да се ради о усаглашавању изборних правила која важе на локалу и на нивоу републике с оним што тренутно важи у покрајини, да исто функционише на свим нивоима.

– Желимо да се политика врати у парламент, да имамо већу репрезентативност, да свако ко освоји између 25.000 и 30.000 гласова има могућност да своју политику представи у Скупштини, зато што то јесте релевантан број за Војводину – рекао је Јованов. – Повећање броја жена на листама представља корак напред. Што се тиче мањинских листа, важно је да се заштити њихов резултат због смањеног изборног прага, јер могуће је да би могли добити мањи број мандата с већим бројем гласова. То је први корак. Други корак је да се на политичкој сцени раздвоји онај ко јесте странка националне мањине од оног ко се претвара да је то јер је забележен проблем с лажним Власима, Словацима и Русима који, у жељи да се дочепају мандата, излазе на изборе. Мислим да би те измене на неки начин то могле предупредити.


Нови систем за гласање

Иако је јучерашња седница, како је најављено, била вероватно последња у овом четворогодишњем скупштинском сазиву, посланици који не бојкотују рад парламента имали су прилику да се о тачкама дневног реда изјашњавају преко новог електронског система. Да би гласање било што успешније, на располагању посланицима били су чланови стручних служби који су објашњавали онима који се нису баш из прве снашли где и како да испуне своју посланичку гласачку дужност.


Он је рекао да би озбиљне измене требало да претрпи и Закон о политичким странкама, да такве политичке организације не добију прилику да изађу на изборе.

Посланик „Доста је било” Александар Зеленски рекао је да се та странка залаже за то да се смањи изборни праг, али да је политички амбијент под којим се та одлука доноси узрокована најавом бојкота избора великог броја странака опозиције, те да због тога неће подржати предлог владајуће коалиције.

Посланица ЛСВ-а Маја Седларевић казала је да се, статистички гледано, повећава број жена на најодговорнијим функцијама на државном, покрајинском и понегде на локалном нивоу, али, ако се прича о стварној равноправности или, конкретно, родној равноправности, још увек се не може  причати о једнаком учешћу мушкараца и жена на местима моћи и одлучивања.

Шеф посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка” Ђурађ Јакшић поновио је подршку новом изборном прагу, али и нагласио да је предлог те странке да за следећи изборни циклус однос мушкараца и жена на листама буде пола-пола, али и да се њихова заступљеност у извршним органима повећа, напомињући да у садашњој Покрајинској влади од 12 секретаријата, радом само два секретаријата руководе жене.

Посланици су одбили предлог посланице Зелене странке Браниславе Јефтић да се број потписа за кандидатску листу смањи са 6.000 на 3.000, уз образложење Миленка Јованова да се настојало да се не мењају изборна правила одређена постојећим законски оквирима већ да се олакша улазак у парламент, а да су сви остали предлози који су изнети тема за наредне мандате нових сазива парламената.

Расправа о ребалансу буџета и кредитном задужењу протекла је у размени критика између власти и опозиције јер су опозициони посланици критиковали да се улази у непотребно задужење од 20 милиона евра два месеца пред изборе, али и да се ребаланс прави месец и по од почетка нове буџетске године, што је одраз неспособности и одсуства визије развоја, док су представници власти говорили да је задужење потребно да би се наставиле стратешке инвестиције у здравству и противградној заштити, те да је то одраз одговорног планирања спрам непотрошеног новца из претходне године.

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић рекла је да је до ребаланса дошло из техничког разлога, јер се израда буџета за наредну годину ради док је претходни у току. Укупна свота распоређена ребалансом буџета износи 77,8 милијарди и повећана је 450 милиона динара, или 0,58 одсто у односу на обим буџета утврђен почетном Покрајинском скупштинском одлуком на 77,3 милиона динара. Укупно повећање обима буџета од 450 милиона динара планирано је искључиво из пренетих средстава из ранијих година.


Мање радикала у скупштинској сали

Српска радикална странка остала је без три посланика из Баната у покрајинском парламенту, јер су оставке на страначке функције поднели Смиљана Гламочанин Варга из Панчева, која је  и потпредседница Скупштине Војводине, као и посланици ове странке Ивица Миланков из Новог Милошева и Драган Стјепановић из Нових Козараца. За разлику од Миланкова и Стјепановића, Смиљана Гламочанин Варга јуче је присуствовала скупштинском заседању, а раније је изјавила да.је странку напустила због најаве врха странке да ће Милутин Јеличић Јутка, бивши председник општине Брус оптужен за сексуално злостављање, бити на изборној листи. Уместо тога, свој политички пут наставља у “Покрету за Банат”.

– Мислим да је посреди панични покушај да се домогне још једног мандата кроз неку партију јер је с потпредседничког места на којем је тешко одрећи се привилегија које има, а које је добила захваљујући Српској радикалној странци – прокоментарисао је Ђурађ Јакшић политички маневар своје дојучерашње страначке колегинице.


Говорећи о кредитном задужењу, највећи део новца из новог кредитног задужења од 2,4 милијарде намењен је улагању у здравство, и то 1,8 милијарда динара, док је 600 милиона намењено за противградну заштиту, односно аутоматизацију противградних станица којима би се управљало из једног центра.

Опозиција је ускратила подршку кредитном задужењу, уз образложење да није против наведених инвестиција, већ против начина финансирања који ће кредитно оптеретити касу Војводине у наредним годинама.

На јучерашњој седници усвојена је и одлука о изради регионалног просторног плана Аутономне Покрајине Војводине за период од 2021. до 2035. године. Регионални просторни план даће решења за дугорочне основе организације, уређења, коришћења и заштите простора Војводине у складу с новим Републичким просторним планом. Упоредо с израдом регионалног просторног плана биће израђена и стратешка процена његовог утицаја на животну средину.

 А. Савановић

Фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести