ИГОР МИРОВИЋ НА ПРОСЛАВИ ДАНА ДРЖАВНОСТИ Сретењски устав недвосмислена српска декларација слободе и независности

БЕОГРАД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић поручио је данас у својој беседи поводом Дана државности - Сретења, да је Сретењски устав донет на данашњи дан 1835. године недвосмислена српска декларација слободе и независности.
1
Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Мировић је током говора у Председништву истакао да Први српски устанак, који је такође подигнут на данашњи дан 1804. године, од стране "сељака из Београдског пашалука", нису покренули глад и материјалне недаће, већ душа и воља вођа.

„Највиша вредност и снага, била је личност и мученичка душа Вождова, и чврста воља и рука Карађорђева. У тек неколико реченица које сте управо чули, један од највећих српских књижевника Милош Црњански је сасвим прецизно сажео две поруке које треба изговорити на почетку сваке беседе посвећене Сретењу господње 1804. када је на збору у Орашцу донета одлука о подизању Првог српског устанка, а које ми и данас славимо и као дан државности наше отаџбине“, навео је Мировић.

Он је истакао да је прва порука да се тог дана, након векова "ропских ланаца и таме" зачела нова, слободна Србија.

„Друга порука је да велике и преломне историјске догађаје могу да покрену само људи неспорне генијалности и одважности. Који виде далеко испред свог доба и спремни су да ураде све што на путу до циља мора да се уради. А баш то је сажето у једну бесмртну реч – Вожд“, навео је Мировић.

Председник Покрајинске владе је поручио и да је Карађорђе на почетку устанка рекао аустријском генералу да неће пристати на помирење са Дахијама.

„Дакле да пристане на продужетак ропства. Рекао је - господине, опростите на вашем труду и доласку, али од мира ништа нема и од сада ћете чути и видети бојеве. Тако је коначно отпочео историјски процес поновног успостављања, односно реконституције српске државности, дефинитивно изгубљене падом Смедерева половином 15. века. Процес који ће у годинама и деценијама које су следиле пролазити кроз тешке искушења, али који нико неће моћи да заустави“, рекао је Мировић.

Он је додао да су у овом процесу одлучујућу улогу имали и снага, мудрост и воља вођа.

Мировић се у беседи осврнуо и на Сретењски устав и истакао да је без обзира на то што је опстао само пет недеља,  био један од првих и најлибералнијих устава у тадашњој Европи.

Председник Покрајинске владе је поручио и да Дан државности Србије заслужује наш најдубљи наклон и нашу вечну захвалност.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести