Игор Мировић посетио снимање филма о Светозару Милетићу

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је у Петроварадину снимању филма, под радним насловом “Очеви слободе” о Светозару Милетићу у режији Дарка Бајића, који се снима уз подршку Покрајинске владе и Министарства културе и информисања.
e
Фото: vojvodina.gov.rs

Финансијску подршку пружили су и град Нови Сад и преко тридесет општина  Војводине, што је, како је нагласио и Мировић, јединствен пример сарадње.

Филм по сценарију Милована Витезовића, у којем главну улогу тумачи Љубомир Бандовић, прати живот и рад угледног адвоката и градоначелника Новог Сада Светозара Милетића и његову борбу за присаједињење Војводине Краљевини Србији. Снимање је почело 4. октобра у Београду, делови су протекле седмице снимани у Сремским Карловцима, подно Петроварадинске тврђаве, а затим се екипа сели у Суботицу и Сомбор, да би се снимање завршило 24. новембра у Београду. 

Премијера је најављена за мај наредне године, најавио је продуцент филма Зоран Јанковић.

Глумац Љубомир Бандовић  истиче да лику Светозара Милетића прилази с великим поштовањем.

- Драго ми је што се напокон десило то време кад ми не морамо да славимо само неке идеолошке хероје, него националне, људе који који су много учинили за oвај народ, ову земљу. За мене ово све значи да стојимо мирно иза свега овога - рекао је Бандовић јуче и посебно нагласио да су све локације где снимају, једноставно, фантастичне!

- По Србији, а посебно овде у Војводини, има доста тога што је сачувано на прави начин, и то поприлично олакшава посао свима који раде на филму. Верујем да ће филм бити интересантан људима у Србији, али и целом свету - рекао је  Бандовић.

Фото: vojvodina.gov.rs
Фото: vojvodina.gov.rs
Фото: vojvodina.gov.rs
Фото: vojvodina.gov.rs

Филм о Светозару Милетићу је прави спектакл, каже режисер Дарко Бајић

- То је с једне стране  пут до маште, историје, а с друге пут до откривања свега што се стварно десило. Многе ствари волимо да заборављамо, а приче о Светозару Милетићу и његовој ћерки Милици Милетић Томић не смеју бити заборављене, оне треба да остану будућим генерацијама. Светозар Милетић жртвовао је своју породицу, свој живот за добробит народа, а Милица је била једна од првих у свету које су се бориле за људска права жена. Успела је да на овим просторима “подигне” размишљање о томе  да се женама даје могућност, а та прича није ни данас завршена. Зато је овај филм важан у сваком погледу. Имамо хероину, хероја, 19. век и причу о народу против две царевине, Турске и Аустроугарске. Србија је, по ко зна који пут у прошлости, а и у будућности, вероватно била та која је морала да одбрани своје границе и смисао постојања једног народа - рекао је Бајић.

Филм прати живот и рад угледног адвоката и градоначелника Новог Сада Светозара Милетића и његову борбу за присаједињење Војводине Краљевини Србији

Снимању филма у Петроварадину присуствовала је и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.    

Е. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести