Игуман Сава Јањић: Изградња пута наноси штету Дечанима

БЕОГРАД: Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић изјавио је вечерас да ће изградња пута Дечани-Плав нанети велику штету манастиру и да косовске власти користе сваку прилику да живот његовом братству учине компликованијим и тежим.
Đaci u Visokim Dečanima Foto: A. Jovanović
Фото: Ђаци у Високим Дечанима Фото: А. Јовановић

Он је у изјави за РТС подсетио да су Епархија Рашко-призренска и манастир затражили од међународних представника да утичу на косовску владу и локалне општине да се прекину радови на магистралном путу Дечани-Плав, који су незаконити јер је реч о заштићеној зони.

"Чак и када би се манастир сложио с тим, он не би могао да се ради. Закон је прекршен и радови морају да се обуставе. Ако се ради пут Дечани-Плав, мора да се ради заобилазница која је започета 2014. године, али се после опет вратило на радове унутар заштићене зоне", објашњава игуман.

Наглашава да је то непримерено понашања према манастиру Високи Дечани.

"Увек смо се трудили да имамо коректан однос према нашим суседима. Ово је некоректно и према међународним представницима, а показује да локалне косовске власти крше и сопствене законе", каже Сава Јањић.

Истиче да то у великој мери руши поверење, не гради боље односе и оштећује природну околину.

"Градња пута кроз заштићену зону нанеће велику штету манастиру из 14. века и Унесковом споменику културне баштине. Показује један врло неодговоран однос косовских институција према културној баштини, која је од непроцењиве вредности", упозорава игуман Сава.

Додаје да је, поред овог проблема, владика рашко-призренски Теодосије у четвртак увече враћен са пункта Јариње јер је у гепеку кола имао две канте меда и лични пртљаг.

"Владика је пред свима понижаван и присиљен да се врати и остави мед. После је ушао, али опет су му претресли кола. То је однос према православном епископу какав овде није забележен у последњих 20 година", истиче Јањић.

Сматра да ови догађаји показују да се однос према Србима и Српској православној цркви не мења.

"И поред постојећих закона и званичних уверавања, видимо да се ти исти закони крше и да се не поштују судске одлуке. Видимо да се користи свака прилика да се наш живот учини компликованијим и тежим. Међутим, ми смо чврсто решени да овде останемо и живимо с нашим народом као што смо вековима живели", наглашава игуман Високих Дечана.

Каже да очекују од међународних представника, али и представника власти у Београду да предузму све мере како би обавестили надлежне у свету о каквом се понашању ради.

Подсетио је и да манастир има проблем и са 25 хектара земљишта које локалне власти одбијају да упишу као манастирско имање.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести