Иницијатива младих: ЕУ више не може да се прави глува на звуке ратних бубњева

БЕОГРАД: Регионална мрежа Иницијатива младих за људска права - БиХ, Црна Гора, Хрватска, Косово и Србија оценла је данас, поводом "нон пејпер" документа који је узбуркао јавност, “да ЕУ више не може да се прави глува на звуке ратних бубњева”.
2
Фото: pixabay.com

Инцијатива оцењује да је, ко год да је аутор поменутог “нон пејпер” документа, само артикулисао вишедеценијске аспирације екстремних националиста различитих нација.

"Подршка Вашингтона и неких европских кругова идеји размене територија Косова и Србије балканским националистичким лидерима дала је подршку да маштају даље", оценила је Иницијатива и нагласила да нема више активне борбе против национализама те да је једини механизам успоравање и практично заустављање ЕУ интеграција на штету грађана.

Инцијатива подсећа да је на Западном Балкану тешком муком остварено и одржано примирје, али није постигнут трајни мир.

"Најбољи доказ те тврдње је чињеница да предлози садржани у нон пејперу циркулишу у високо-политичким круговима као предлози вредни пажње", наводи Иницјиатива и подсећа да је у име такве политике вођене 90-их жртвовано више од 130.000 живота, а стотине хиљада је протерано како би се створила етнички чиста села, градови и државе.

Према оцени Инцијативе, тежње за етнички чистим државама изгубиле су на потенцијалу када се појавила алтернатива у чланству у ЕУ.

"Нон пејпер" је, како наводе, уз све мане понудио освежавајући и нови концепт, “да Европа преузме одговорност и лидерство у постизању мира на Балкану”.

"У том смислу, дух документа треба сачувати, сав текст обрисати, и почети из почетка. Без цртања на мапама. Границе шест држава Западног Балкана и Хрватске промену треба да доживе тек када у оквиру ЕУ и Шенгенског простора буду обрисане", наводи Иницијатива и оцењује да је то визија коју би сви грађани подржали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести