Иницијатива за измену Устава наредних дана у Скупштини

БЕОГРАД: Србија јесте испунила све препоруке које је добила од Венецијанске комисије током јуна и влада ће у наредним данима парламенту упутити иницијативу за измену Устава у делу правосуђа, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић.
nela kuburovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Морам да демантујем оне који покушавају да дезавуишу јавност да је реч о лажном интерпретирању чињенице.

Министарство правде ради врло транспарентно. Прошло је време када је Министарство у неким претходним сазивима један текст слало Венецијанској комисији, замајавало их да ће бити унете неке одредбе које су касније брисане и на основу којих је био и спроведен и општи реизбор судија 2009. године, рекла је Кубуровић за ТВ Хепи.

Овога пута, истакла је Кубуровић, постојао је потпуно транспарентан процес, сви су знали какав је предлог текста Министарства правде, баш као и Венецијанска комисија (ВК), а Министарство је, указује министарка, након одржане седнице ВК прошле седмице, сачекало потврду ВК да је добро оно што је радило. 

Секеретаријат Венецијанске комисије извршио је анализу нашег предлога текста, на самој седници је саопштено шта је Србија урадила и оно што могу да кажем да је једногласно од стране свих чланова прихваћен наш извештај и закључак свега тога јесте да је Србија испунила све препоруке које смо добили током јуна, нагласила је Кубуровић.

Према њеним речима, тај текст који Влада даје Скупштини на располагање, биће полазна основа и то не значи да ће Народна скупштина и да усвоји иницијативу у таквом тексту, али свакако, како истиче, битно је рећи да ће Скупштина имати текст који је усаглашен с препорукама Венецијанске комисије.

Кубуровић је подсетила да циљ измене Устава јесте да се настави са реформом у правосуђу, да се смањи притисак извршне власти у поступку избора судија и да се смањи политизација, што, како указује, значи да се треба ускладити са стандардима Савета Европе и ЕУ и да се да се поступак избора судија, јавних тужилаца, изузме из скупштинске процедуре.

Сматра се, напомиње министарка, да није добро да о кандидатима који се бирају на основу критеријума струке, расправља у самој Скупштини, што, подвлачи, може да води политичком утицају.

Кубуровић је нагласила да суштина измена Устава јесте да се отклони свака сумња да постоји политизација у поступку избора судија и да, без обзира на садашњу процедуру која је потписана, одговорно тврди да и Високи савет судства и Државно веће тужилаца и данас раде врло професионално.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести