Инспектори упали у Дом здравља у Штрпцу, тражили вакцине

БЕОГРАД: Инспекција приштинског Министарства здравља, праћена припадницима полиције, упала је данас у Дом здравља у Штрпцу, који ради у оквиру здравственог система Србије и тражила вакцине против ковида -19, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију (КиМ) Владе Србије.
š
Фото: Youtube Printscreen

У саопштењу се наводи да је извршен претрес на одељењу за вакцинације, ковид амбуланти и одељењу хирургије, што је изазвало узнемиреност радника Дома здравља.

Инспектори су сачинили записник у коме стоји да нису пронашли вакцине, а директор Дома здравља је упозорен да је поседовање, како је у записнику наведено, "нелегално набављених вакцина", кривично дело.

Канцеларија за КИМ оцењује да не постоји административни или политички изговор којим се може правдати антихумано понашање Приштине, посебно ако се узме у обзир да ово није први покушај спречавања адекватне и правовремене заштите и лечења припадника српског народа на Косову и Метохији.

"Канцеларија за КиМ и Србија су током читаве епидемије предузимали недискриминаторске мере у циљу заштите здравља и живота људи, не правећи никакве разлике по националној или верској основи, и то је једини исправан и цивилизован начин у суочавању са заједничком претњом", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће Канцеларија за КиМ свим расположивим каналима обавестити надлежне међународне инстанце о антицивилизацијском поступању Приштине, јер политички интереси и разлози не могу и не смеју бити препрека остваривању основних људских права Срба на Косову и Метохији.

Наводи се такође да у оквиру масовне вакцинације против ковида-19, која се спроводи у Србији, право на вакцину остварују и наши грађани који живе на Косову и Метохији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести