ИНТЕРВЈУ Драгана Милошевић: Решили смо вишедеценијске проблеме

НОВИ САД: Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, која води Секретаријат од марта 2018. године, каже за „Дневник” да је у односу на затечено стање од пре четири године, али чак и од пре две године кад је ступила на дужност секретара, више него задовољна резултатима оствареним у оквиру надлежности Секретаријата. 
dragana milosevic, Dnevnik/Branislav Lučić
Фото: Дневник/Бранислав Лучић

– Морам бити потпуно искрена у односу на затечено стање, пре свега јер су проблеми које носи Секретаријат у оквиру својих надлежности били огромни. Кад кажем огромни, мислим на вишедеценијске кључне проблеме. С једне стране, осећала сам одређену дозу забринутости да ли ћемо за један мандатни период успети да превазиђемо бројне проблеме, започети њихово решавање, као и достићи крајњи резултат у односу на лична очекивања и очекивања културне заједнице. Ако се има у виду та чињеница и све што је урађено у претходне четири године, могу да будем и више него задовољна резултатима постигнутим за тако кратак период. 

Који су били ти кључни, деценијски проблеми који су решени и чиме можетеда будете више него задовољни?

– У односу на сам ресор, који је заиста преобиман, по мени је једна од кључних ствари изградња зграде Радио-телевизије Војводине, 20 година од њеног бруталног рушења. Друга ствар је завршетак реконструкције, заправо изградње Народног позоришта у Суботици. Сматрам посебно важном и реконструкцију сутерена Музеја савремене уметности Војводине. Тај проблем датира још из 1970. године. Дакле, Музеј савремене уметности Војводине пола века од оснивања, односно од прве године постојања зграде, има озбиљне проблеме с канализационим системом. То је констатовано и прве године по оснивању зграде, али, нажалост, проблем се није решавао све до прошле године, када је Покрајинска влада издвојила 30 милиона динара за санацију и реконструкцију. Зашто то спомињем? Зато што је здравље запослених у Музеју постало угрожено и што смо дошли у ситуацију да су угрожена и значајна уметничка дела. Радови у Музеју су почели пре пандемије коронавируса, у време ванредног стања су били заустављени, али сада су поново у току и очекујем да ће бити завршени у датом року од 150 дана. Реконструкција пре 50 година вероватно не би коштала 30 милиона него мање у односу на проблем који је настао приликом изградње, али ми је драго што смо управо ми ти који коначно решавамо вишедеценијски проблем, пре свега због здравља запослених и очувања културе. Кад је реч о музејима, посебно ми је драго што смо основали Музеј присаједињења у Новом Саду, који је дао посебан печат култури јер се ради о култури сећања и незаборава историјских дешавања на овим просторима више од једног века. 

Најављена је реконструкција Велике сцене „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта у Новом Саду, када ће почети радови?

– Већ ове недеље почиње прва фаза реконструкције. Морам подсетити на то да се ради о највећој сцени тог типа у држави и да је СНП наш најстарији национални театар. Реконструкција ће се радити по фазама јер се 40 година није улагало у то позориште. Ми смо издвојили ове године 75 милиона динара за прву фазу инвестиције за опрему и технику које деценијама нису обновљене. То људи и не знају, осим оних који су запослени у техници и раде с опремом старом неколико деценија. Поставља се питање како су уопште успевали да изведу представе. 


У септембру 100-годишњица уједињења СПЦ

Драгана Милошевић каже да је ова година врло значајна за Сремске Карловце јер ће у септембру бити обележена 100-годишњица уједињења Српске православне цркве.

– То ће бити заиста значајан догађај. Били смо део обележавања стогодишњице присаједињења, а на јесен и стогодишњице уједињења СПЦ. Посебно ми је драго што смо део таквих јубилеја – истакла је Драгана Милошевић.


Покрајина је и пре десетак година улагала у СНП?

– Пре десетак година био је један неуспели покушај – не знам како бих другачије и формулисала – када је огромна свота наводно уложена у реконструкцију Српског народног позоришта. Новац је, међутим, потрошен на сређивање разноразних кабинета, шминкање појединих делова зграде, најчешће само тоалета, али суштинска реконструкција СНП-а није се десила готово 40 година, дакле од 1981. То су неке кључне ставке које смо као покрајинска администрација препознали као проблеме који деценијама нису стигли на дневни ред. Наравно, споменућу и оснивање посебног буџетског фонда за Сремске Карловце. Не морам да кажем да постоји посебан Закон о Сремским Карловцима, усвојен 1992, који је сад у фази измене, а то је ова покрајинска влада иницирала, посебно имајући у виду да су Сремски Карловци важно место за историју српског народа, али и за његову будућност. 

Када се очекује измењени Закон о Сремским Карловцима?

– Доношење закона је у надлежности Републике. Оформљена је радна група при Министарству, али још није завршила рад. Надам се да ће то бити у скоријем периоду, тим пре што смо у последње две и по године успели да издвојимо велику своту за ревитализацију и обнову читавог подручја општине Сремски Карловци. Ради се о великом пројекту и великим инвестицијама.

Да ли сте задовољни буџетом Секретаријата?

– У односу на само две године руковођења Секретаријатом, морам да истакнем велико задовољство када су у питању буџетска средства. Када то кажем, морам да изнесем чињеницу да је буџет овог секретаријата у марту 2018, када сам ступила на дужност, био око 2,4 милијарде динара, а 2019. године 4,3 милијарде. Дакле, буџет је за неколико месеци дуплиран, што је велики успех за тако кратак период. Ове године је наш буџет мањи него прошле и износи 3,7 милијарде динара, али је то опет значајно већи износ у односу на само 2018. годину. То је постигнуто захваљујући огромном разумевању пре свега председника Покрајинске владе, али и свих њених чланова, који препознају културу као један од најјачих потенцијала неке земље да створи јак идентитет и колико је она континуирано била маргинализована.

Ержебет Марјанов

 

Континуитет актуелне власти и залет за напредак

На питање шта очекује од ових избора, Драгана Милошевић је одговорила:

– Политиком се бавим 19 година, била сам градска одборница, покрајинска посланица, сада покрајинска секретарка. Паралелно 30 година свирам виолину, бавим се уметношћу као својом примарном професијом. Кључни став мог размишљања у овом изборном процесу је заправо континуитет актуелне власти, континуитет напретка, рада, бољитка, узлазне путање у сваком смислу, сваком сегменту живота. То не говорим као неку врсту демагогије или неке политичке фразе, него је то заправо чињеница. Дела говоре о томе, и то је суштина мојих очекивања. Шта очекујем после 21. јуна и од формирања нове владе на свим нивоима? Заправо очекујем континуитет ове политике. Тек сада можемо да направимо праве залете за напредак.  

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести