ИНТЕРВЈУ Милорад Додик: Девети јануар припада српском народу

Прошле године су, ови у Фeдерацији БиХ, боље рећи Бакир Изетбеговић и његови истомишљеници, покушали све како би 9. јануар - Дан Републике Српске био укинут рекао је у разговору за „Дневник“ председник Репубилке Српске Милорад Додик уочи сутрашњег празника.
dodik,
Фото: Милорад Додик/ Дневник (Ф. Бакић)

„Чак је и тобожњи Уставни суд БиХ донео некакву пресуду у том смислу, а ја сам тада рекао да ћемо 9. јануар, као најзначајнији датум у постојању Републике Српске и даље славити достојанствено, и још величанственије“, рекао је Додик.

Додаје да је Републици Српској потребан, нужно неопходан изворни Дејтон.

„Све ћемо учинити, користећи искључиво политичка и правна средства да се нулира силеџијство високих представника, посебно зликовца Педија Ешдауна, који је признао како се морало бруталном политиком, заврћући уши Србима, нешто урадити мимо Дејтона. Ешдаун је нанео велику штету Српској, али и самој БиХ“, Наводи председник Републике Српске.

Република Српска ће и ове године, низом манифестација, спетакуларније и свечаније него лани, прославити свој рођендан - Девети јануар.

- Зачудо, из Федерације БиХ нема претњи, ни злурадих коментара. Република Српска је рођена 9. јануара и тај датум никакав Уставни суд, нити било ко други не  може укинути. : Шта мислите, ја одем негде ван, а они ме питају: “Када је створена Република Српска, а ја да кажем: Не знам. Нема датума!“ То је хтео Бакир Изетбеговић и његови следбеници. А ја ћу где год био  са поносом рећи: Девети јануар је рођендан Републике Српске и тачка! Ове године достојанствено и величанствено обележавамо Дан Републике. Покренуо сам инцијативу да у сваком граду у Српској нека улица, ја бих волио да то буде  главна улица, или трг понесе име  Девети јануар. Не само да је моја иницијатива прихваћена  у градовима него и у мањим местим. Народ хоће да школе,сокаци носе име 9. јануар.То је знак да Девети јануар припада српском народу, јер српски народ заслужан за стварање Републике Српске. 


Нема више  отимачине

Нема више отимачине! По Дејтонском споразуму, Републици Српској је припало 49 одсто територије БиХ. Можемо разговарати и договарати да Оружане снаге БиХ  користе војне капацитете, који су лоцирани у Српској, и то  само неке, не све, али књижење и прекњижавања нема.


Ово је изборна година, шта очекујете?

- Нажалост, ови из Савеза за промене, који стално праве проблеме па би им боље пристајао назив „Савез за проблеме“, у заједничким институцијама БиХ не штите и не маре за интересе  Републике Српске, него им је више стало до добро плаћених фотеља и до онога шта мисли Бакир Изетбеговић. Јадни су они и њихова поданичка политика. Али, свему дође крај па ће после избора 2018, убеђен сам у то, власт у Републици Српској и на нивоу БиХ чинити коалиција око  најаче странке у Српској Савеза независних социјал демократа- (СНСД).   

То су ваше жеље, или озбиљне процене?

-Све анкете озбиљних истраживачких центара, не СНСД-а , говоре да ће преко 70 одсто бирача гласти за СНСД и Милорада Додика.  

Па, можете се кандидовати само за  српског члана Председништва БиХ. Два председничка мандата су законски максимум.

- Никакву одлуку још нисам донио. Има  времена. Видећемо. Једино је сигурно СНСД  ће имати свога кандидата за председника Републике Српске и за српског члана Предсједништва у БиХ.

Али, ако се ипак кандидујете за српског члана Председништва па будете изабрани, који ће бити ваш главни задатак?

- Република Српска! Нема шта да се  чудите. Наравно, још нисам ни донио одлуку да се кандидујем, али ћу, по  свим питањима, бранити и борити се за интересе Републике Српске.  


Градимо, Србија нам помаже

Сви макроекономски подаци говоре о економском успону Републике Српске. Забележен је је значајан рас индустријске производње, побољшана је покривеност увоза извозом, смањен је јавни дуг са 57 на 43 одсто. Градимо ауто-путеве, хидроелектране, термоелектране. Србија нам много помаже, на чему смо јој веома захвални.


Будите мало конкретнији.

- Тражити ћу, то је приоритет свих приоритета, да се БиХ врати изворном слову Дејтона. Само Дејтонска БиХ може опстати, а она је створена као нека врста конфедерације или федерације од  два индетитета. Ендитети су, заправо, по изворном Дејтону државотворне заједнице. Нажалост, узрупацијом од стране високих представника, понајприје и понајвише од Педија Ешдауна, који је својим бруталним поступцима, што је и сам признао, нанео велику штету Републици  Српској и српском народу, јер  је морао, како каже, „заврћући уши“ Србима, нешто урадити мимо Дејтона. А то нешто је , у приличној мјери осакатили о државу Републику Српску. 

Како бисте прокоментарисали изјаву Бакира Изетбеговића како  би БиХ  требало и могла да фунционише и без уплитања странаца?

- Шта вам пада на памет? Да ја коментаришем изјаву Бакира Изетбеговића како не требају странци. Па ја годинама, на сваком месту, и свакој,прилици, истичем како су високи представнци, а  зар они нису странци, урнисали Дејтон, нанели велику штету Републици Српској, али и БиХ индиректно. Јер, да је препуштено нама унутар БиХ да се међусобно договарамо, верујте ми данас би БиХ била  држава. Овако, она је имагинарна држава. Она није, нити може бити надређена ентитетима. Република Српска је , захваљујући баш Механизмима за кординације, за чије лобирање је најзаслзжнија Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске, постала незаобилазни фактор по било ком европском питању. 


Да се ја питам...

На питање када ће неки Србин из Републике Српске  бити легално биран у институцијама власти Србије, Додик одговара:    

- Да се ја питам, то би било већ сутра. Међутим, то је  ствар политике Србије и њених институција. Кад би Скупштина Републике Србије пак донела  одлуку да дијаспори српској припада одређени број посланичких мандата, плашим се да НАТО не би опет бомбардовао Србију. Видите нешто, Хрват из Бањалуке може легално и легтимно да се кандидује за било коју функцију у Хрватској. У Сабору  Хрватске седе заступници Хрвати из БиХ. То је нормално за Европску унију. За запад. То је нормално и за мене, као што би било нормално да се  Србин из Бањалуке  или било ког другог  места у Републици  Српској кандидује за било коју функцију у институцијама Србије.


БиХ није увела санкције Русији захваљујући  ставу Републике Српске да Српска никада неће пристати на  санкције Русији.

- Наравно. Политика БиХ не може бити креирана искључиво по желкама Бошњака и њихових лидера, него ће се о свим стварима питати и Република Српска. Хоћемо да са свима имамо пријатељске, добре односе, али нам је увек Србија била преча од пречих. Захвалан сам председнику Србије Александру Вучићу на речима:“ Поштујем БиХ, њен територијални интегритет, али волим Републику Српску, и никада више Србија неће дозволити да се понове никакве олује и прогони  Срба.

Како онда, прочитали смо у дневној штампи да НАТО планира изградњу војне базе у Дистрикту Брчко?

Ма каква војна база НАТО-а у Брчком. Неће је бити ни у Брчком, нити било где у БиХ. Република Српска  није дала сагласност ни да БиХ призна самопроглашену републику Косово. Али , ако би била донесена једнострана одлука, без сагласности Српске, односно њених институција, будите уверени да би онда негде у Републици Српској била  и руска база. Ипак, мишљена сам да ни једна прича нема реално покриће. Апсолутно подржавам политику предсједника Вучића. И Српска ће остати војно неутрална. Европска унија  ДА, НАТО НЕ.

Стеван Рисовић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести