Ипсилон крак креће после 26 година

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је уговор с предузећем „Војпут” за наставак градње Ипсилон

крака Коридора 10 код Суботице, поручујући да ће ова влада после много година завршити и тај пројекат.

Зорана Михајловић је потписала у Влади Србије уговор с директором „Војпута” Душком Дражићем и помоћником директора „Коридора Србије”, који ће обављати надзор, Милованом Бекрићем.

Уговор је вредан 123,5 милиона динара и обухвата наставак градње Ипсилон-крака на првој деоници дугој један километар.

Потписани уговор обухвата радове на изградњи леве траке ауто-пута гранични прелаз Келебија – петља „Суботица–Југ” на деоници од кружне раскрснице на укрштању с Биковачким путем до петље „Суботица–Југ”. Радови ће почети одмах, а рок за њихов завршетак је 100 дана.

Уговор обухвата и израду пројектно-техничке документације за леву траку ауто-пута на деоници ГП Келебија – петља „Суботица–Југ”.

– Ипсилон крак је део Коридора који је такође остао у запећку у претходних десетак година, ми смо затекли не само тај крак него и многе саобаћајнице које су почете да се раде па нису завршене. У Ипсилон-крак је уложен део новца, али није урађена друга страна па није могао да се користи – рекла је Зорана Михајловић Тањугу после потписивања уговора.

Она је истакла да је Министарство грађевинарства, заједно с Владом, нашло начин да из буyета тог министарства обезбеди новац.

– Имали смо јавни позив и комплетну тендерску процедуру и ова компанија је добила посао. Издвојили смо укупно 150 милиона динара и очекујемо да се све уради у року и квалитетно. Да би се све завршило, потребно је још две милијарде динара и ми ћемо кроз буyет за 2017. и 2018. тај новац обезбедити. Влада је довољно финансијски стабилна да може да завршава пројекте – нагласила је министарка Михајловић.

Ипсилон крак је дуг 23,6 километара и обухвата обилазницу око Суботице која треба да повеже граничне прелазе Хоргош и Келебију.

Изградња Ипсилон крака је започета још 1990. године. За 26 година изграђено је око половине, или око 11 километара.

У више наврата реализовани су одређени делови тог пројекта, али ниједна деоница тог пута није предата у употребу. 

Е. Д.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести