Ирена Вујовић: Држава решава проблем аерозагађења, то тражи време

БЕОГРАД: „Квалитет ваздуха није на завидном нивоу и тај проблем је присутан деценијама, али је неодговорно рећи да држава не ради ништа по том питању”, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поводом данашњих протеста везаних за квалитет ваздуха.
Irena Vujovic/Jutjub
Фото: Јутјуб/Ирена Вујовић

"Брига за животну средину и квалитет ваздуха који сви удишемо је оправдана, али то није питање које треба да се злоупотребљава у дневнополитичке сврхе. Међу окупљенима на данашњем протесту су грађани који су с правом забринути, али и политички профитери који су били 12 година на власти и за то време ништа нису урадили", рекла је Вујовић.

Министарка је истакла да је у циљу побољшања квалитета ваздуха претходних година угашен велики број котларница на мазут и угаљ и да држава улаже велика средства у изградњу система за одсумпоравање димних гасова у енергетском сектору, наводи се у саопштењу Министарства за заштиту животне средине.

"У току је изградња постројења за одсумпоравање у ТЕ Никола Тесла А и Б, која ће допринети да се емисија сумпор - диоксида сведе на минимум. Министарство ће ове године субвенционисати замену котларница у вртићима, школама и домовима здравља, како би се омогућио прелазак на чистије енергенте", навела је она.

Вујовић је додала да ће за субвенције за замену кућних ложишта моћи да конкуришу и грађани.

Истакла је да ће се наставити и са доделом субвенција за куповину електричних и хибридних возила за која постоји интересовање.

"У плану су и пројекти пошумљавања и озелењавања јавних површина који ће се спроводити у јединицама локалне самоуправе", навела је министарка Вујовић.

Нагласила је да проблем аерозагађења не може да се реши брзо, али да се интензивно ради на томе.

Jako neiskreno
10.01.2021 • 18:41
Jako neiskreno je reći da je problem isti decenijamq
EUR/RSD 117.5751
Најновије вести