Испуњени захтеви еколошких покрета, нема разлога за протесте

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је одлуком о прекидању сарадње са рударском компанијом "Рио Тинто" Влада Србије испунила све захтеве еколошких покрета и да сви евентуални захтеви који буду стизали спадају у домен дневне политике и предстојећих избора.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Пре тога је било захтева око Закона о рефендуму и народној иницијативи и Закона о експропријацији, а овим је завршена прича око захтева везаних за Рио Тинто", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Подсетио је да је премијерка рекла да сви који желе, а што је, каже, био један од захтева еколошких протеста, могу да погледају сва акта која су потписана са Рио Тинтом који је, додао је, дошао у Србију у време владе Војислава Коштунице.

"Свих ових година нисам ниједном чуо никакву изјаву која је дирала у тај пројекат и помињала да има проблема везаних за заштиту животне средине" казао је председник парламента.

Он сматра да више нема суштинских разлога за протесте и да је, каже, зато најављено да ће протести бити усмерени на МУП и прекршајне пријаве.

"И ту има више групација, које се међусобно такмиче, али када је реч о захтевима групације коју предводи (Александар Јовановић)Ћута сада је све скинуто са дневног реда", рекао је Дачић.

Коментаришући захтев иницијативе"Крени-промени" која тражи хитну верификацију народне иницијативе предате парламенту са циљем да се забрани ископавање литијума и бора у Србији, због чега је синоћ одржан протест испред Председништва, Дачић је рекао да треба одвојити политику од процедуре и да та иницијатива нема никакве везе са председником Александром Вучићем.

Навео је да је текст народне иницијативе коју је предао Саво Манојловић, са захтевом за верификацију, није комплетан и да не садржи образложење што је, каже, прописано законом.

"Одговорио сам му четири дана након пријема иницијативе, јер је тражио убрзани поступак. Позвао сам га, али није хтео да се јави јер је дошло до инцидента испред парламента, а који нема никаве везе са Скупштином. То се догодило изван скупштинске ограде, а ми нисмо били обавештени да ће бити одржана било каква конференција" рекао је Дачић.

Појаснио је да процедура предвиђа да Манојловић у року од 15 дана исправи и допуни иницијативу, а да ће он као председник парламента дати сагласност ако је све у складу са законом.

"Понудио сам и да скупштинске службе помогну у писању како не би правили алиби да постоје опструкције у парламенту", рекао је Дачић.

Навео је да је рок за прикупљање потписа 90 дана и да се не уважвају онлајн потписи, већ да Манојловић треба да поднесе листу од 30.000 потписника.

"Када се све то врати, органи скупштине треба да заузму став поводом те иницијативе. Сада смо далеко од тога да се расправља да ли ће тај захтев бити прихваћен или не" казао је Дачић.

Навео је да је Манојловић тражио верификацију по хитној процедури како би окончали прикупљење потписа са циљем да Скупштина пре распуштања 15.фебруара усвоји народну иницијативу.

"Много је процедуралних ствари да би то стигло да буде на дневном реду пре распуштања. Али не постоји било каква опструкција, они морају да знају ко је за шта надлежан. Увек све усмере на Вучића, али он нема никакве везе са тим" навео је Дачић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести