Истрага о "Пандора папирима": ИНТЕРПОЛ ТРАГА ЗА НОВЦЕМ ЂУКАНОВИЋА

ПОДГОРИЦА: Црногорско Специјално државно тужилаштво (СДТ) затражило је преко Интерпола информације о трансакцијама бившег председника Мила Ђукановића и његовог сина Блажа, у оквиру истраге “Пандора папири”. СДТ је у вези са истом истрагом упутило и замолнице правосудним органима Велике Британије и Швајцарске, званично је речено Вијестима из ове правосудне институције, којом руководи Главни специјални тужилац Владимир Нововић.
c
Фото: Youtube Printscreen/Euronews Serbia

“У кривичном предмету који означавате као ‘Пандора папири’, у току је извиђај, а специјална тужитељка је прикупила обавештења од М. Ђ., Б. Ђ. и В. Ћ. М., а упућене су замолнице надлежним правосудним органима Велике Британије и Швајцарске и затражено прикупљање одређених података од пословних банака преко Интерпола”, званичан је одговор СДТ, који потписује тужилац портпарол Вукас Радоњић.

СДТ је почетком октобра 2021. формирао предмет поводом тога што су бивши председник Ђукановић и његов син Блажо склапали у иностранству тајне уговоре о управљању својом имовином и тада најавило да ће предузети “све мере и радње из своје надлежности ради утврђивања чињеница и околности”.

До краја године саслушана је директорка Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) Вања Ћаловић Марковић, а у вези са обимном документацијом до које је та НВО дошла у оквиру глобалне истраге о офшор компанијама. Саслушан је и Блажо Ђукановић, док је тадашњи председник СДТ-у послао писано изјашњење.

Тадашњи главни специјални тужилац Миливоје Катнић објаснио је зашто су од Мила Ђукановића тражили само писано изјашњење: “Оно се омогућава високим функционерима, не зато да би били привилеговани или издвојени од других, већ да би се избегла процедура контролисања просторија. Зато је једноставније да пошаљемо питања и упутимо их на изјашњавање”.

МАНС је, у оквиру глобалне истраге о офшор компанијама под називом “Пандора папири”, објавио да су Мило и Блажо Ђукановић 2012. године склопили тајне уговоре о управљању својом имовином, скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Девичанских Острва, Панаме и Гибралтара.

Син тадашњег шефа државе је, према документацији и тврдњама МАНС-а, формирао и две скривене компаније с ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори.

У документацији водеће адвокатске канцеларије у Панами “Algocal”, МАНС је пронашао оверене копије уговора о успостављању трастова које су отац и син Ђукановићи склопили 21. јуна 2012. са компанијом “CM Skyeе 2 (PTC) Limited” регистрованом на Британским Девичанским острвима. Трастови су успостављени на период од 80 година, а компанија која њима управља је овлашћена да за рачун Ђукановића може да купује и продаје некретнине и фирме, отвара нове компаније и жиро-рачуне, даје и узима кредите и обавља разне друге послове. Према документацији МАНС-а, 80 година је период на који су успостављени трастови, а компанија која њима управља је овлашћена да за рачун Ђукановића може да купује и продаје некретнине и фирме.

“Из уговора се види да је старији Ђукановић формирао “Виториа траст”, а његов син “Capecastel Trust””, навели су из МАНС-а. Обимна документација коју је тада МАНС објавио показује да су те компаније, трастови, овлашћени да за рачун Ђукановића могу куповати и продавати некретнине и фирме, отварати нове компаније и жиро-рачуне, давати и узимати кредите и обављати разне друге послове. У документацији водеће адвокатске канцеларије у Панами “Algocal”, МАНС је пронашао оверене копије уговора о успостављању трастова које су Ђукановићи склопили 21. јуна 2012. са компанијом регистрованом на Британским Девичанским Острвима. Из кабинета тадашњег председника државе након обелодањивања документације саопштили су да је Ђукановић 2012., кад није обављао државне послове, основао “Викториа траст”, који, како тврде, док је он био власник, није имао никаквих пословних трансакција и није отворио ниједан банкарски рачун, јер никад није активиран. Навели су и да је Ђукановић, након што се исте године непланирано вратио на функцију премијера, целокупно власништво над “Викториа трастом” пренео на сина Блажа. Из МАНС-а су раније појаснили да трастови не постоје у црногорском законодавству, и да на офшор дестинацијама углавном служе за скривање правих власника имовине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести