Ивица Дачић се сусрео са Маријом Захаровом

Шеф дипломатије Ивица Дачић нагласио је да је оно што је предложио председник Србије Александар Вучић, говорећи о разграничењу, само жеља да се дође до компромиса.
з
Фото: Tanjug

– Они који су нашу границу срушили сада су се сетили да „нема промена граница”. Отворили сте Пандорину кутију и нема више да се говори о томе. Како вас није срамота, лицемери једни! – нагласио је Дачић на конференцији за штампу с директорком Департмана Министарства спољних послова Русије за информисање и штампу Маријом Захаровом, поручујући да, без обзира на то шта неко мислио да може да тражи, Србија никада неће угрозити и нарушити братске и пријатељске односе с Москвом.

Марија Захарова је истакла да је став Русије према Косову заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства. Русија је доследна, рекла је, а Москва ће поштовати одлуку Србије по питању Косова и Метохије.

– Ми не одступамо од тог доследног става – казала је Захарова на прес-конференцији у Министарству спољних послова Србије. – Када је реч о спољној политици Русије у целини, некоме се свиђа, некоме не, али смо доследни.

Доследност је, казала је, повезана и с питањем Косова, те да се њихов приступ заснива на поштовању међународног права, суверенитета Србије „и то знају и у Београду”.

На питање какав је став Русије када је у питању разграничење, одговорила је:

– Решење Србије, које буде усвојено, решење српског народа – Русија ће поштовати. Ми смо увек то говорили на свим нивоима. Међутим, то питање морате сами себи да поставите, да ли ћете имати проблема с тим – подвукла је Марија Захарова.

Када је реч о ономе што је предлагао раније и предлогу председника Србије Але-

ксандра Вучића, Дачић је рекао да је он одувек говорио о разграничењу, то јест потреби да се изврши разграничење на српски и албански део Косова.

– То је моје лично мишљење. Не могу да коментаришем шта председник под тим подразумева и које су опције актуелне. Немојмо да говоримо као да је то питање на столу и све решено. То је одраз жеље да се дође до компромиса – нагласио је Дачић.

Предочио је да су се сада сви сетили да нема промене граница по етничком принципу, иронично упитавши да није можда ОВК био мултиетничка организација која се борила за мултинационално Косово. Подсетио је на то да је став Москве да подржи све што је у српском интересу, те додао да Србија засигурно неће изненадити Москву. Дачић је подвукао да нема решења без Руске Федерације, Кине, али и САД. Казао је да нема земље која се више залаже за српске интересе од Русије, и додао да не верује да може доћи до било каквог решења ако о томе нису упознати наши стратешки партнери у Москви. Казао је и да „Велику Британију не могу да спомињем више јер њу не занима који је српски став. То ћемо имати у виду када њима буде требало нешто”.

Дачић је изразио велику захвалност Русији за подршку коју пружа Србији када је реч о одбрани територијалног интегритета и суверенитета. По његовим речима, када год је Србији потребна подршка и помоћ на међународној сцени, први којима се можемо обратити су високи представници Руске Федерације.

– Председник Вучић је у редовном контакту с руским председником Владимиром Путином, а ја с мојим колегом Сергејом Лавровом, и ми их стално информишемо о свим питањима и проблемима које имамо. О дијалогу који се води с Приштином, о нашим ставовима, чврстој позицији када је реч о непризнавању независности Косова, даљој активности на спречавању пријема Косова у међународне организације, што сматрамо заобилазним путем да Косова уђе у систем УН – рекао је Дачић.

Лично се захвалио Марији Захаровој за спремности да увек одговори на наше упите и позиве, те изађе у сусрет и помогне у решавању проблематичних питања.

Указао је на то да је ова посета договарана више пута, и да се реализује у оквиру консултација наших двају министарстава, али и договора које је постигнут током прошле посете, у циљу даљих приближавања двеју земаља и народа.

Захарова је напоменула да је проблем Косова постао међународни проблем и да се не тиче само Србије. Поновила је да став Русије није промењен током година, да није теоретски него је заснован на практичном послу и ослања се на међународно право и Резолуцију 1244. Поручила је да Русија неће прихватити три ствари – да неко каже да се Косово одвојило путем референдума, да је то јединствен случај у Европи и да се „изврћу историјска сећања”.

Теретана и(ли) москва-шнит

Пре него што се састала с Дачићем, портпаролка руског МИП-а, која је јуче допутовала у Београд, отишла је у једну београдску теретану. На свом „Фејсбук  профилу је записала: „Скупљам снагу пред консултације о информационој проблематици у Министарству иностраних послова Србије, сусрет с политичарима и јавним личностима, као и пред разговор с локалним медијима”.

Но, шеф српске дипломатије има бољи рецепт за прикупљање снаге. Наиме, Дачић ће Захарову, како је рекао, у недељу водити на москва-шнит у хотелу „Москва” у Београду.

 

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести