Ивковић: Поновни захтев Косова за Интерпол мимо воље Србије

БЕОГРАД:  Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић упознала је данас у Сантјагу званичнике Министарства сполних послова Чилеа са аргументима Србије против захтева такозваног Косова за чланство у Интерполу.
biljana popovic ivkovic.jpg
Фото: Tanjug

Поповић Ивковић је у разговору са генералним секретаром за политичка питања Раулом Фернандезом и генералним директором за Европу Едуардом Ескобаром, а уочи 88. генералне скупштине Интерпола, захвалила Чилеу на принципијелном ставу о непризнавању такозваног Косова, као и на подршци коју је Чиле пружио Србији у УНЕСКО и на прошлогодишњој Генералној скупштини Интерпола.

Она је навела да се делегати Интерпола ове године стављају у незгодну позицију, јер се од њих очекује да поново одлучују о истом захтеву, за који су пре непуну годину дана већ донели одлуку да буде одбачен.

Навела је и да је разматрање овог захтева поново стављено на агенду и овогодишње Генералне скупштине Интерпола, упркос противљењу Србије, те подсетила на Резолуцију СБ УН 1244 која јасно каже да је Косово и Метохија саставни део Србије и да је очигледно да Генерални секретаријат Интерпола не може доносити одлуке супротне међународном праву.

Поповић Ивковић је подсетила и да су делегати Интерпола усвојили Корелову резолуцију, која прецизира да чланице Интерпола могу бити само државе које су чланице или имају статус посматрача у УН, а такозвано Косово није ни једно ни друго.

Навела је и да приштинске институције већ имају канал комуникације са Интерполом преко УНМИК-а и то од 2002. године, а да податак да су преко УНМИК-а у прошлој години расписане 134 црвене Интерполове потернице и у овој години 83, јасно потврђује да постоји континуирана сарадња са Интерполом, те да нема реаланог основа за подношење захтева за чланство.

Поповић Ивковић је закључила да Србија потпуно оправдано тражи подршку држава чланица ове међународне полицијске организације како би спречила политизацију самог Интерпола.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести