Из ЕУ два милиона евра за образовање на Западном Балкану

БРИСЕЛ: Европска комисија је у оквиру пилот шеме за Мобилност струковног образовања и оспособљавања (ВЕТ) за земље у процесу проширења издвојила два милиона евра.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com

Циљ пројекта ”Интернационализација система стручног образовања и образовања на Западном Балкану” јесте улагање у младе људе, образовање и вештине, наводе у Бриселу.

"Овај пројекат тежи да побољша културу мобилности учења у области стручног образовања и образовања путем бољег информисања наставника и директора стручних школа о ресурсима и могућностима учења у мобилности - повећавајући тако њихове компетенције у планирању и управљању пројектима мобилности”, стоји у саопштењу Европске комисјие.

Пројекат ће имплементирати активности на два нивоа: мобилност ученика и изградња компетенција стручног кадра.

Активности ће укључивати удружења, ВЕТ школе и мала и средња предузећа из шест регионалних партнера (Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Црне Горе, Северне Македоније и Србије), као и партнере из осам држава чланица ЕУ (Белгија, Холандија, Француска, Малта, Шпанија, Словенија и Пољска).

У Европској комисији наводе да прве активности у оквиру овог пројекта очекују већ током јануара 2020. године.

Европска комисија наводи да је обезбеђено и 6,5 милиона евра за подршку образовним системима афричких земља, и то кроз два пројекта у области Мобилност струковног образовања и оспособљавања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести