Из Покрајине новац за пољопривреду, села и националне мањине

НОВИ САД: Посланици Скупштине Војводине ће у среду гласати о деветомесечном извештају извршење покрајинског буџета који им је у октобру доставила Покрајинска влада на разматрање и усвајање.
skupstina vojvodine, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Тај обиман материјал, сложен у три књиге ће бити и главна тачка седнице, осим које је још на дневном реду извештај о прошлогодишњем пословању Гаранцијског фонда.

Посланици опозиције, Демократска странка и Српска радикална странка су најавили да неће подржати извештај, јер сматрају да је реализација буџета у посматраном периоду слабија и односу на исти период у прошлој години што се пре свега уочава код неких секретаријата и Управе за капитална улагања, док су чланице владајуће коалиције предвођене Српском напредном странком задовољни деветомесечним резулатима.

– Посланичка група Савеза војвођанских Мађара ће подржати предлог извештаја о извршењу буџета АП Војводине за период јануар-септембар 2017. – изјавила је за „Дневник“ шеф посланичке групе Ленка Ердељ. – Извештај ћемо подржати јер је наша посланичка група констатовала да су значајна средства утрошена за развој пољопривреде и села у Војводини. Осим тога из материјала се види и да се значајна подршка даје установама и програмима националних мањина. 

Фото: Dnevnik.rs
Улагања у образовне установе и болнице, као и изградња нове зграде РТВ и Хитне помоћи у Новом Саду само су неки елементи који указују на инвестициону активност у Војводини (Павле Будаков, СПС)

Она је навела и неколико примера због чега СВМ сматра да је Покрајинска влада добро радила у посматраном периоду. Пре свега је истакла реализацију средстава Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Тај секретаријат, како је Ердељева навела, пренео је више од 198  милиона динара за редовно издавање новина на мађарском, словачком, румунском, русинском, хрватском, украјинском буњевачком и македонском језику. Исто тако СВМ сматра и веома важним да је тај секретаријат са више од три милиона динара подржао културне делатности националних мањина и што је суфинансирао рад културних удружења и све пројекте који су значајни за очување традиционалног, музичког и сценског страваралаштва.

– Што се тиче развоја пољопривреде, текуће субвенције покрајинског секретаријата за пољопривреду у оквиру пројекта заштите пољопривредног земљишта су износиле 58 милиона динара, а три милијарде динара је секретаријат утрошио за уређење пољопривредног земљишта и развој села. Наравно, ту је било укључено и пошумљавање што сматрамо веома значајним за Војводину – напоменула је Ленке Ердељ. – Покрајиснки секретаријат за образовање дао је подршку програмима који се односе на мултијезичност у Војводини. За развој вишејезичности је издвојено 7,5 милиона динара, што је веома важно за унапређење толеранције.

Фото: Dnevnik.rs

За развој вишејезичности је издвојено 07,5 милиона динара што је веома важно за унапређење толеранције (Ленка Ердељ, СВМ)

И владајућа Социјалистичка партија Србије ће подржати извештај о извршењу буџета. Шеф посланичке групе СПС-а Павле Будаков у коментару за „Дневник“ је напоменуо да деветомесечни извештај не даје пуну слику о реализацији буџета, она ће се видети из годишњег извештаја који ће бити пред посланицима како се очекује почетком наредне године. Будаков сматра да је веома важно истаћи и да је документ достављен посланицима апсолутно на време што је и пракса Покрајинске владе предвођене Игором Мировићем и ту праксу посланици СПС-а поздрављају. За посланике је такође важно да је материјал веома транспарентан и да у њему не постоје делови у којима је нејасан.

– Суштина извештаја је да су приходи буџета увећани за скоро пет милијарди динара, пре свега због тога што су повећани порези на добит предузеће и зараде – истакао је Будаков. – То јасно указује на то да је у Војводини основан већи број компанија, да оне раде и да су та инвестициона улагања довела до тога да се порез на добит предузећа значајно повећа. С друге стране, повећано је и запошљавање. Морам истаћи податак да је у Војводини незапосленост са 19 одсто смањен на испод 14 одсто.

Будаков сматра да је приликом анализе деветомесечног периода битно напоменути да се у Војводини бележи добра инвестициона активност и да је она постала велико градилиште. Као пример инвестиционих активности навео је улагање у 11 индустријских зона, улагање у стотинак образовних установа и велики број болница

– За пример бих навео панчевачку регионалну болницу чија реконструкција је започета ових дана. Ту болницу сам имао прилику да видим у том запуштеном стању. Заиста је велика срамота да су се људи у 21. веку лечили у таквим условима – истакао је он.


Радикали нису задовољни

Шеф опозиционе Српске радикалне странке Ђурађ Јакшић се не слаже са оценама посланичких колега из владајуће коалиције.

– Гласаћемо против деветомесечног извештаја о извршењу буџета, јер на основу анализе извршења буџета сва је прилика да ћемо на крају године моћи да констатујемо само поражавајуће резултате – оценио је Јакшић. – 2017. година је само једна у низу у којој АП Војводина се не развија и не напредује него животари и тавори.

Он је рекао да приликом анализе материјала уочили су значајна одступања због „недостатка буџетских средстава и лошег планирања“.

– На основу извештаја и динамике реализације средстава јасно је да ће велики број планираних програмских активности остати заправо само мртво слово на папиру. Најбоље осликава шта се дешава у Војводини у 2017. години  чињеница да је Управа за капитална улагања свој програм за девет месеци реализовала испод 20 одсто – навео је Јакшић.


Иначе, ради се о капиталном пројекту за који је јавна набавкаа завршена крајем октобра и пре неколико дана је почела реконструкција интернистичког блока панчевачке болнице који је толико био запуштен да су испадали рамови од прозора и у ходник су често улетали голубови.

– Улагања у образовне установе и болнице, као и изградња нове зграде РТВ и  Хитне помоћи у Новом Саду само су неки елементи који указују на инвестициону активност у Војводини, а он јесте резултат рада ове Покрајинске владе – закључио је Будаков.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести