ДРЖАВЉАНИ СРБИЈЕ ГЛАСАЈУ У 31 ЗЕМЉИ У четири државе већ гласали

БЕОГРАД: Држављани Србије који живе у иностранству на републичким изборима заказаним за данас имаће прилику да гласају у 31 земљи на 73 бирачка места.
1
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Због временске разлике у САД, Канади, Португалу и Уједињеном Краљевству српски држављани гласали су у суботу на по три бирачка места у САД и Канади, и на по једном у Уједињеном Краљевству и Португалу.

Због разлике у временским зонама у те четири државе гласање се обавља дан раније него у Србији, док ће на свим осталим бирачким местима бити организовано данас од 7 до 20 часова.  

Према подацима РИК-а, за гласање се пријавило 32.216 грађана Србије који живе ван матице. 

Гласање ће бити обављано у највећем броју у дипломатско конзуларним представништвима. 

 У САД су у суботу била отворена три места - у амбасади у Вашингтону, и конзулатима у Чикагу и Њујорку, као и у Канади и то у Ванкуверу, Отави и Торонту. 

На Новом Зеланду гласаће се данас на Вајтклиф колеџу у Окленду, а  у Центалноафричкој Републици у граду Бангуи у бази "Морава".

Највише бирачких места - 19 биће отворено у БиХ, затим у Немачкој шест и по пет у Аустрији и Италији.

  Више од трећине бирачких места биће отворено у земљама бивше СФРЈ. 

  У БИХ ће се гласати у Сарајеву, у Бањалуци и Бијељини на два места, у Мостару, Требињу, Вишеграду, Братунцу, Добоју, Зворнику, Брањеву, насељу Лопаре, Руду, Приједору, Мркоњић Граду, Палана и Новом Горажду. 

У Црној Гори гласаће се у Подгорици, Беранама, Херцег Новом и Сутомору.

 У Северној Македонији гласаће се у амбасади у Скопљу и Клубу резервних војних официра у Куманову. 

У Хрватској у Загребу и Вуковару, а у Словенији у Љубљани.

Српска дијапора ће моћи да изађе на изборе и у Швајцарској, и то у Берну, Цириху, Женеви и Лугану. 

По два бирачка места биће отворена и у Русији - у Москви и Сочију, Француској у Стразбуру и Паризу и Шведској - у Стокхолму и Малмеу.  

У Италији ће се гласати у Риму, Милану, Трсту, Вићенци и Валдању. 

У Немачкој ће за гласаче бити отворена места у амбасади у Берлину и конзулатима у Дизелдорфу, Минхену, Франкфурту, Хамбургу и Штутгарту.

У Аустрији ће држављани Србије моћи да гласају на три изборна места у амбасади у Бечу и на по једном у конзулатима у Линцу и Салзбургу.

У Белгији ће бити отворено једно бирачко место, као и у Бугарској, Данској, на Кипру, Малти, Либану, Луксембургу, у Мађарској, Норвешкој, Румунији, Словачкој, Турској, УАЕ, Финској, Холандији и Шпанији.

 Резулати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштавати пре завршетка гласања у Србији.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести